Test ve takipten niye vazgeçildiği ortaya çıktı: Birleşik Krallık'taki sistem ilk başta haftada sadece 5 vakayı kaldırabiliyormuş

Sage belgeleri, sistemin ihtiyaç duyulan kadar yüksek sayıda testin altından kalkamadığını ortaya koydu

Birleşik Krallık, takip sistemini yeniden devreye soktu (AFP)

Birleşik Krallık'ın Acil Durumlar için Bilimsel Danışma Kurulu'nun (Sage) yeni yayımlanan belgelerine göre, yönetim haftada yalnızca 5 vaka takip edebilecek kapasiteye sahip olduğu için rutin koronavirüs testlerinin sayısını azaltmış.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Belgeler, İngiltere Kamu Sağlığı Kurumu'nun (PHE) sistemlerinin, koronavirüs testi pozitif çıkan biriyle temas ettiğinden şüphelenilen beşten fazla kişiye test yapıp takip edebilmesinin mümkün olmadığını ortaya koyuyor.

The Telegraph'ın haberine göre, modellemelerin test yapıp takip edilebilecek kişi sayısının yalnızca haftada 50'ye yükselebileceğini göstermesinin ardından, hükümetin danışmanları rutin testleri durdurma kararı vermişti.

Ne var ki, hükümetin test ve takip politikasını daha önce uygulayamaması, koronavirüs kriziyle mücadelesindeki en önemli yetersizliklerinden biri olarak görülerek yoğun biçimde eleştirilmişti. Dahası, yönetimin baş bilim danışmanı Sör Patrick Vallance geçen ay test sayılarının daha önce arttırılmış olması gerektiğini söylemişti.

ITV'nin gerçekleştirdiği bir röportajda Vallance şunları ifade etmişti:

Test sayısı başlangıçta doğru düzeydeydi.
Başlarda İngiltere Kamu Sağlığı Kurumu ülkeye onunla (koronavirüsle) gelenleri yakalamayı garanti altına almaya çalışarak, test açısından iyi bir başlangıç yaptı.
Ardından ölçeklendirilmesi gerektiği kadar hızlı ölçeklendirilemediğini düşünüyorum ve şu anda gerçekleştirilen de budur. Ancak testten geçirmenin bunun inanılmaz derecede önemli bir parçası olduğunu düşünüyorum. Ölçeğine uygun yapılması gerekiyor ve salgınları takip edip tecrit edebilecek hızla gerçekleştirilmesi gerekiyor.

Cuma günü yayımlanan Sage belgelerine göre, önemli sayıda kişiye etkin test yapılıp takip edilmesinde yaşanan kapasite yetersizliği, Mart ayında rutin testleri (-çn. belirtilerin gözlenmediği kişilere virüs için test uygulanması) durdurma kararı verilirken üzerinde detaylı şekilde tartışılan meseleler arasında yer aldı.

Ancak bu tartışmalar gerçekleştikten aylar sonra ve koronavirüs vakalarındaki artışın ardından, hükümet rutin test politikasına geri döndü. Yönetim "virüsün kontrol altına alınmasına yardımcı olmak" için ihtiyaç duyulduğunu söylediği 25 bin takipçiyle bir test ve takip programı başlattı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU