Bilim Kurulu üyesi Prof. Azap: Kış aylarında ikinci dalgayı bekliyoruz; kitle bağışıklığına gitmek ölümle kumar oynamaktır

“Kış aylarında insanlar kalabalık ve kapalı, iyi havalanmayan mekanlarda uzun süre bir arada kalıyorlar ve ortam, virüsün yayılması için uygun hale geliyor”

Fotoğraf: Twitter

Bilim Kurulu üyesi Prof. Alpay Azap, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında kış aylarında ikinci bir dalga beklendiğini söyledi. Azap, salgının ilk döneminde İngiltere’nin denediği “kitle bağışıklığı”na gitmenin ölümle kumar oynamak olacağını da ifade etti.

Gazete DuvaR’dan İrfan Aktan’a konuşan Prof. Azap’a “Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın 20 Mayıs’ta ‘ikinci dalgayı beklemediklerine’ yönelik açıklaması” soruldu.

Azap, “Bu beyanat neye dayanarak?” verildi sorusuna şu yanıtı verdi:

Sağlık Bakanı muhtemelen bunu yaz ayları için söyledi. Dünyada da ikinci dalganın yaşanma olasılığı var. Hatta hali hazırda yaşayan Güney Kore gibi, İran gibi ülkeler var. Keza bu süreçte, düşük bir ihtimal olsa da virüsün ciddi bir değişikliğe uğraması da söz konusu olabilir. Yani tıpkı SARS’ta olduğu gibi, ciddi bir değişime uğrayarak insana bulaşma yeteneğinin çok azalması ve giderek sönümlenmesi ihtimaller arasında. Bir diğer ihtimal de, yine çok ciddi bir değişime uğrayarak bulaşma hızının artması ve ikinci dalgaya sebebiyet vermesidir.

“Tüm dünyanın beklentisi bu yönde”

İki ihtimalin de düşük olduğunu söyleyen Prof. Azap, şöyle devam etti:

Virüs tüm dünyada genetik analizle çok yakından takip ediliyor ve bugüne kadar ciddi bir değişime uğramadığını görüyoruz. En büyük ihtimal, virüsün mevcut bulaşma dinamiğini, hastalık yapma yeteneğini koruması yönünde. Bu en güçlü ihtimal de grip veya nezleye benzer solunum virüsleri gibi Covid-19’un da havaların soğumasıyla birlikte artış göstermesi demek. Çünkü kış aylarında insanlar kalabalık ve kapalı, iyi havalanmayan mekanlarda uzun süre bir arada kalıyorlar ve ortam, virüsün yayılması için uygun hale geliyor. Oysa bu virüsün yayılmasının azalmasında havalandırma çok kritik önemde. Keza Kuzey Yarımküre’de ultraviyole ışınları kışın çok az geliyor ve virüsün dışarıda canlı kalma süresi artıyor. Bunların neticesinde tüm solunum enfeksiyonlarında olduğu gibi korona virüsünün de kış aylarında artış göstermesini yani ikinci dalgayı bekliyoruz. Tüm dünyanın beklentisi de bu yönde.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Bir tek İngiltere denedi…”

Azap, “Peki 1 Haziran itibariyle normale geçiş kararının arkasında sürü bağışıklığı hedefi yatıyor mu?” sorusunu şöyle yanıtladı:

Böyle bir hedef söz konusu değil. Önlem almayarak sürü bağışıklığına gitmenin büyük bedelleri olur. Çok fazla insan kaybedersiniz. Kitle bağışıklığının doğru yolu, hastalığı geçirterek değil, aşıyla sağlanmasıdır. İsveç’i “kitle bağışıklığını mı sağlamaya çalışıyor” diye çok eleştiriyorlar ama oradaki yetkililer de bu iddiayı reddediyor. Gerekli önlemleri aldıklarını ve hastalığın yayılması yoluyla kitle bağışıklığının sağlanmasına gidilmediğini söylüyorlar. Öte yandan enfeksiyonun da toplumlar içinde doğal bir seyri olduğu için “acaba kitle bağışıklığı oluşuyor mu” diye tartışıyoruz. Amacımız insanların bir an önce hastalığa yakalanıp geçirmesi ve kitle bağışıklığının bir an önce sağlanarak normal hayata dönülmesi değil. Çünkü bir yandan da virüs değişince, kazanılmış kitle bağışıklığı da azalmış olacak. Dolayısıyla kitle bağışıklığına gitmek ölümle kumar oynamaktır. Bir tek İngiltere ilk başlarda böyle bir yönelimde bulundu ama onlar da bir hafta içinde geri adım atarak sıkı tedbirlere geçti.

 

Gazete DuvaR, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU