Koronavirüs influenzayla çakışınca ne olacak: Grip sezonunun şiddetini belirleyecek 4 faktör

Northwestern Üniversitesi’nden Dr. Singer, koronavirüs önlemlerinin gribe karşı da etkili olacağını ama aşılamaya daha fazla önem verilmesi gerektiğini söylüyor

Grip ve Kovid-19'un ortak semptomları arasında ateş, kuru öksürük ve boğaz ağrısı bulunuyor (Pixabay)

Kovid-19 salgını yeterince korkutucu değilmiş gibi bir de grip sezonu yaklaşıyor. Koronavirüs salgınıyla çakışan grip sezonu, bu yıl daha mı şiddetli geçecek? Hazırlanmak için ne yapabiliriz? Northwestern Üniversitesi Feinberg Tıp Fakültesi'nde ciddi koronavirüs hastalarının tedavisinden sorumlu Dr. Benjamin Singer, akıllardaki soruları yanıtladı.

29 Mayıs'ta Science Advances dergisinde kaleme aldığı yazıda Singer, hem koronavirüse hem de influenzaya karşı koruma sağlayabilecek en iyi önlemleri ve önümüzdeki grip sezonunun şiddetini belirleyebilecek 4 faktörü sıraladı.

Bulaşma seviyesi: Singer’a göre Kovid-19'un yayılmasını önlemek için tasarlanan sosyal mesafe politikaları gripte de etkili. Koronavirüs vakaları 2020 sonbaharında yeniden artarsa sosyal mesafe önlemleri de yeniden sıkılaştırılabilir. Bu da grip salgının erkenden durdurulmasını sağlayabilir.

Aşı: Singer, Kovid-19 aşısının denemeleri sürerken, grip aşısını artırmak gerektiğini düşünüyor. Aşı, hem grip hem de Kovid-19'a daha duyarlı olan yaşlılar için özellikle önemli.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İki enfeksiyonun bir arada görülmesi: Singer’a göre Kovid-19 ve diğer solunum patojenleri için hızlı tanı olanağının yaygınlaşması gerekiyor. Zira pandeminin ilk döneminde koronavirüs hastalarının yüzde 20'sinden fazlasında grip de dahil olmak üzere başka solunum patojenleri tespit edildi.

Eşitsizlik: Kovid-19 salgını, Afrikalı Amerikalılar, Latin Amerikalılar ve Yerli Amerikalılarla diğerleri arasındaki eşitsizlikleri de gözler önüne serdi. Bu nedenle Singer, aşılama ve hızlı teşhis olanaklarına yönelik halk sağlığı çabalarını canlandırmak gerektiğini düşünüyor. Ona göre savunmasız nüfuslar için sağlık hizmetlerini genişletmek çok önemli.

Phys.org’un aktardığına göre Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), 2019-2020 sezonundaki grip salgınının milyonlarca vakayla ve binlerce ölümle sonuçlandığını tahmin ediyor.

Singer da konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

Pandemiden önce bile zatürreye neden olan diğer enfeksiyonlar ve grip, ABD’deki ölümlerin 8. nedeniydi. Solunum virüsleri hastanede yatan zatürre hastalarında en sık görülen patojenlerdir.

 

Independent Türkçe, Phys.org

DAHA FAZLA HABER OKU