Siyahi Amerikalı George Floyd kendisini öldüren polisle aynı mekanda çalışmış

ABD'de George Floyd'un ölümüne yol açan polisin onunla aynı mekanda çalıştığı ortaya çıktı

Floyd'un öldürülmesi sonrası yapılan protestoların şiddetlenmesi üzerine eyalette acil durum ilan edildi ve Ulusal Muhafızlar Minneapolis'te görevlendirildi (Reuters)

ABD’de siyahi Amerikalı George Floyd’un Minnesota eyaletine bağlı Minneapolis kentinde polis şiddeti sonucu yaşamını yitimesine yönelik protesto ve tepkiler büyüyor.

Bu sırada Floyd'u boğarak öldüren polis memuru Derek Chauvin'in daha önce aynı gece kulübünde Floyd'la birlikte çalıştığı ortaya çıktı.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


ABC News'a bağlı KSTP-TV'ye konuşan El Nuevo Rodeo Club adlı gece kulübünün eski sahibi Maya Santamaria, Floyd hem de Chauvin'in 2019'da aynı mekanda güvenlik görevlisi olarak çalıştığını ancak birbirlerini tanıyıp tanımadıklarını bilmediğini söyledi.

Kulubü geçen yıl satan Santamaria "Chauvin açık kaldığımız 17 yıl boyunca neredeyse her zaman görevde olmayan polisimiz oldu" dedi. Floyd'un geçen yıl kulüpte güvenlik görevlisi olarak çalıştığını söyleyen Santamaria "Aynı dönemde birlikte çalıştılar. Güvenlik görevlileri içeride, Chauvin dışarıda çalışıyordu" dedi.

Star Tribune gazetesine ayrı bir açıklama yapan ve her gece 20'den fazla güvenlikçi çalıştırdıklarını belirten "Yolları kesişmiş olsa da muhtemelen bu birbirlerini hatırlamalarını gerektiren bir şey değildi" dedi.

Beyaz polis memuru Chauvin 8 dakika boyunca yasal olmayan bir yönteme başvurak gözaltına almak istediği Floyd'un boynuna diziyle bastırmış, 46 yaşındaki Floyd'un son sözleri "Nefes alamıyorum" olmuştu.

Sosyal medyada görüntülerin yayılmasının ardından Chauvin'in yanı sıra olaya karışan diğer üç polis, Thomas Lane, Tou Thao ve Alexander Kueng de Minneapolis Emniyet Müdürlüğü’nden kovulmuş ancak bu Minneapolis'in yanı sıra ABD'nin çok sayıda kentine yayılan protestoları dindirmemişti.

"Çok çabuk sinirlenirdi"

Santamaria, Chauvin'in aniden parlama ve aşırı tepki gösterme huyu olduğunu aktararak "Bazen çok çabuk sinirlenirdi ve korkmuş gözükürdü" diyerek ekledi: "Arbede çıktığında hemen aletlerine başvururur ve önüne gelene biber gazı sıkardı, ben bunun gerekli olmadığını düşünsem bile." 

Floyd, doğup büyüdüğü Houston'da bir ev soygunu vakasıyla ilgili 5 yıl hapis yattıktan sonra 2014'te Minneapolis'e taşınıp yeni bir hayat kurmuştu, genelde El Nuevo Rodeo Club ve yakınındaki Conga Latin Bistro gibi mekanlarda özel güvenlikçi, fedai olarak çalışmıştı, ancak koronavirüs salgını nedeniyle mekanların kapanmasıyla işsiz kalmıştı.

Hakkında 20'ye yakın şikayette bulunulmuş bir polis memuru olan Chauvin'in ise 2006 ve 2008 yıllarında polisin müdahale ettiği olaylarda 2 kişiye ateş açıp birini öldürdüğü, diğerini ağır yaraladığı ortaya çıkmıştı.

 

Independent Türkçe, Sputnik, Dailymail, Insider

DAHA FAZLA HABER OKU