Rusya, Obama, Florida: Trump, SpaceX roketinin fırlatılışını mitinge mi dönüştürecek?

Obama yönetimi, Space Shuttle programını sonlandırmış olsa da 2011'de SpaceX’le ilk sözleşmeleri imzalamıştı

ABD Başkanı Donald Trump'ın fırlatma günü bir konuşma yapması bekleniyor (AP)

NASA astronotlarını uzaya taşıyacak SpaceX roketinin çarşamba günü öğleden sonra fırlatılması planlanmıştı. (Fırlatma işlemi hava muhalefeti nedeniyle 30 Mayıs'a ertelendi -ed.n.) Donald Trump günü geldiğinde orada bulunarak etkinliği bir kampanya mitingine dönüştürmeye hazır.

Bir kez daha Amerikan yapımı bir uzay aracının Amerikan yapımı bir roketle göklere taşınacak olması şimdiden Trump'a ve üst düzey yardımcılarına eski Başkan Barack Obama'yı ve onun yönetimini yerden yere vurmak için yakıt sağlıyor.

Ticaret Bakanı Wilbur Ross çarşamba sabahı Fox Business'a yaptığı değerlendirmede, "2011'de yaşananların tam aksi oluyor. O dönem Başkan Obama'nın bizi uzaya fırlatma işinden çıkarması bu konudaki lider pozisyonumuzu kaybetmemizle sonuçlanmıştı. Şimdi de bunu geri kazanacağız" diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Beyaz Saray şimdiden kutlama modunda; sırta şaplak festivalinin SpaceX'in Demo-2 Misyonu'na ait roketin çarşamba günü 16:33'te fırlatılışıyla değil, 90 dakika sonra Florida'daki Kennedy Uzay Üssü'nde başlayacak bir Trump nutkuyla zirve yapması planlanmıştı.

Ross, "O günden bu yana ilk defa Amerikan roketleri Amerikan uzay istasyonuna Amerikan astronotları taşıyor. Ve bu gerçekten önemli" diyerek günün ilk kurusıkı asılsız açıklamasına imza atmış oldu: Zira Uluslararası Uzay Eyaleti bir "Amerikan" platformu değil. Daha ziyade Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Avrupa, Japonya ve Rusya uzay ajanslarının ortak bir girişimi.

Gerçekler bir yana Ticaret Bakanı, Air Force One uçağı Günışığı Eyaleti'ne (Florida -ç.n.) iner inmez Trump'ın beklenen konuşmasının satır başlarının bir önizlemesini sundu.

Ross, "Astronotlarımızı uzay istasyonumuza götürmeleri için Ruslara astronot başı 86 milyon dolar'a (yaklaşık 586 milyon TL) varabilen meblağlar ödüyorduk. Artık bu dönem geride kaldı" dedi ve ekledi:

Biliyorsunuz, başkan ordunun yepyeni bir kolu olan Uzay Gücü'nü kurdu çünkü uzay yeni bir savaş alanı olacak... Yani bu çok, çok büyük bir mesele.

Rusya. Obama. Florida. Donald John Trump'ın reşit olduğu Soğuk Savaş günlerine götüren bir Amerikan uzay atılımı. Erken prime time sahnesi. İşte izleyeceğimiz üç şey:

Kendine pay çıkarmak

Trump daha yakın zamanda ABD uzay programını ve NASA'yı "hayata döndürdüğünü" iddia etmişti. Zaten sık sık ABD ordusundan sağlık sistemine kadar her türlü konuda aynısını başardığını öne sürüyor, son başarısıysa koronavirüs tanısı ve tedavisi için testler ve solunum cihazları olmuştu.

Demokrat parlamenterler ve onu eleştiren diğerleri Trump’ın her iddiasına şüpheyle yaklaşıyor.

Fakat o gün geldiğinde Başkan'ın bu sefer de fırlatma üzerinden kendine pay çıkarmasını bekleyebilirsiniz. Neticede daha yakın zamanda, neredeyse son 10 yıldır SpaceX araçlarının tasarımına ve inşasına yardım edip iki astronotunu hazırlamaya çalışıyor olmasına rağmen NASA'nın "tam anlamıyla ölmüşken artık capcanlı olduğunu" ileri sürmüştü.

Başkan'ın selefini Uzay Mekiği programının fişini çektiği için yerden yere vurmasını izleyebilirsiniz. Ne var ki Trump'ın beklenen övünmeleri ve saldırıları tüm hikayeyi anlatmayacak.

SpaceX ve NASA, 2014'te Demo-2 uçuşunun dışında 6 misyon için daha anlaşma imzalamıştı. Obama o tarihlerde başkomutanken, Trump ise arkadaşları ve danışmanlarıyla kafa kafaya verip başkan adaylığı hakkında konuşmaktan başka bir şey yapmıyordu. Ve Başkan Obama'nın ilk dönemine denk gelen 2011'de söz konusu iki kuruluş arasında, çarşamba günü fırlatılması öngörülen Dragon uzay aracını tasarlamak için 3 milyar dolar'lık (yaklaşık 20 milyar TL) bir anlaşma imzalanmıştı.

(Salıncak) Günışığı Eyaleti

Olay Florida'da büyük bir mevzu, burası başkanlık seçiminde kilit rol oynayacak salıncak eyaletlerinden biri. (Bu ifade, ABD seçimlerinde iki parti arasında gidip gelen eyaletler için kullanılıyor -ed.n.)

Resmi ikametini Günışığı Eyaleti'ne taşıyan Trump, buradaki seçmenlere bu yerin başkanlık sonrası için kalıcı istikameti olduğunu hatırlatıyor. Gelgelelim anketler sorunlara işaret ediyor.

RealClearPolitics kuruluşunun bir avuç anketin ortalamasıyla ulaştığı rakamlara göre, eski Başkan Yardımcısı Joe Biden bu eyalette Trump'a yüzde 3,3 fark atarak önde gidiyor. Florida Atlantik Üniversitesi'nin 8 Mayıs-12 Mayıs arasında yürüttüğü bir anket de muhtemel Demokrat adayın yüzde 6 farkla önde olduğunu gösteriyor.
 


Her iki partiden siyasi analistlere göre Trump ikinci kez kazanmayı umuyorsa Florida'ya ve bu eyaletten gelecek 29 delege oyuna ihtiyacı var. Fakat ankete katılanların yüzde 53'ünden fazlasının Trump'ın yeniden seçimi kazanacağını düşünmesi de dikkati çekiyor.

Roketin fırlatılışı ve ardından ABD Başkanı'nın yapacağı kutlama konuşması neredeyse kesinlikle Trump'ın siyasi mitinglerinden birine benzeyecek ve öyle hissettirecek. Ve hayır tabi ki de Trump'ın Florida'da maskelere ve koronavirüse şüpheyle yaklaşan muhafazakar seçmenleri gaza getirmeye çalışırken maske takmasını beklemeyin.

NASA kargaşası

ABD Uzay Ajansı 2011'den bu yana ilk defa iki Amerikan astronotu uzaya göndermek üzere. Ancak bu iş, birdenbire, insanlı keşifler bölüm başkanı olmaksızın yapılacak.

Douglas Loverro'nun 19 Mayıs'ta istifa etmesi, ABD Kongre binasında ajansın çarşamba günkü görevi güvenli bir şekilde yerine getirip getiremeyeceğine dair endişelere neden oldu.

Temsilciler Meclisi Uzay Alt Komitesi başkanlığını yürüten Kongre üyesi Kendra Horn paylaştığı bir tweet'te, "Bu ani istifa konusunda derin endişelerim var, özellikle de neredeyse son 10 yıldır ilk defa Amerikan astronotlarının ABD topraklarından uzaya gönderilmesinden 8 gün önce olması hakkında. Bu yönetimin altında insanlı uzay uçuşları konusundaki çabalarımızı sekteye uğratan bir dizi ani ayrılışlar gördük" ifadelerini kullandı.

Oklahomalı Demokrat üye, "Nihayetinde NASA'yı denetleyen komite olarak cevaplara ihtiyacımız var" diye ekledi.

Geçen yıl Trump yönetimi uzun zamandır NASA'nın insanlı uzay uçuşları bölüm başkanı olan William Gerstenmaier'ın rütbesini indirmişti.

Ne var ki Beyaz Saray hala Loverro'nun istifasını ele almadı. Buna karşılık, fırlatma günü orada olacak Başkan Yardımcısı Mike Pence son zamanlarda ajansın bu fırlatmanın altından kalkabileceği konusunda coşkulu bir iyimserlik sergiledi.

Pence başkanlık ettiği Ulusal Uzay Konseyi'nin son toplantılarından birinde, fırlatmanın "uzayda Amerikan liderliğini yenilemekle" ilgili olduğunu ve "tıpkı kendi yaşamı boyunca bu ülkeye ilham veren türden bir liderlik" olacağını söyledi.

Gelecek hafta o roketlerin ateşlendiğini gördüğümüzde Amerikan halkına büyük bir ilham kaynağı olacağını biliyorum.

Fakat gerçek ateşleme, muhtemelen Trump'ın SpaceX roketinin fırlatılışından çok sonra yapacağı kutlama konuşmalarıyla yaşanacak.

 

 

John T Bennett’in tasarımdan kaynaklanan nedenlerle kısalttığımız başlığının tamamı şöyledir: Rusya, Obama, Florida: Trump, SpaceX roketinin fırlatılışını salıncak eyalet mitingine mi dönüştürecek?

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU