Bakan Soylu: Alnımız hiçbir zaman muhataplarımız karşısında yere bakmadı

Uluslararası Göç Filmleri Festivali’nin açılışında konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye’nin mültecilere yönelik tutumundan övgüyle söz etti. Soylu, “Vekalet savaşlarının kıyasıya mücadelesinin arasında kalmış çocuklar, yaşlılar var" dedi

Soylu: Farklı anlatsak bile, aslında hepimiz aynı hikayenin çocuklarıyız / Fotoğraf: AA

Gaziantep’te düzenlenmesi planlanan ancak koronavirüs nedeniyle ertelenen Uluslararası Göç Film Festivali’nin basın toplantısı, İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu’nun da katılımıyla online olarak gerçekleştirildi.

"Farklı anlatsak bile aslında hepimiz aynı hikayenin çocuklarıyız" diyen Bakan Soylu, sözlerini şu ifadelerle sürdürdü:

Kurtuluşa yolculuğun ortak hikayesi, Nuh'un Gemisi'nin yolcularıyız. Hazreti Adem'in göç edip geldiği şu yeryüzünde ölümsüzlüğü arayan Gılgamış'ın, Nuh tufanından sağ kurtulan Utnapiştim ile Gaziantep Karkamış'ta buluşması gibi biz de bugün başka bir göç hikayesiyle, aynı topraklarda buluşuyoruz. Yaşadığımız yerler farklı, inançlarımız farklı dillerimiz farklı ama hepimiz aynı hikayenin aynı göç hikayesinin çocuklarıyız. Hayatın her anında, medeniyetin her yanında göçten izler var. 

Süleyman Soylu
"Kolay değil, kah Doğu'dan Batı'ya, kah Batı'dan Doğu'ya binlerce yıldır gidip gelmişiz. Ticaret yapmışız, gelin almış damat vermişiz. Yalan yok, bazen kavga da etmişiz ama en nihayetinde aynı havayı koklamış, aynı suyu içmiş, aynı hikayeyi anlatmışız" / Fotoğraf: AA

 

Göçün hep trajedilerinin konuşulduğunu ancak artık güzelliklere de değinilmesi gerektiğini vurgulayan Soylu, göçün duygusunu, sanatını, insanları nasıl kaynaştırdığını ve medeniyetleri nasıl zenginleştirdiğini anlatmanın zamanının geldiği düşüncesiyle Uluslararası Göç Filmleri Festivali'nin düzenlendiğini kaydetti.

"Göç konusunda insaniliğimizi kaybetmedik"

Türkiye'nin mültecilere karşı tutumundan övgüyle söz eden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Alnımız hiçbir zaman muhataplarımız karşısında yere bakmadı, özellikle göç konusunda insaniliğimizi kaybetmediğimiz için... Hep girdiğimiz toplantılardan üstünlükle ve onurla çıktık" ifadelerini kullandı.

"Ege'de yakaladığımız kaçak göçmen botlarında Afrika'nın ve adını duymadığımız ülkelerin vatandaşlarına rastlıyoruz. Keza Güney Amerika'da farklı göç dramları yaşanıyor" diyen Soylu, tarih boyunca var olan göçün 21. yüzyılı, bir karakter olarak etiketlediğini ve Türkiye'nin, göçün en kritik aktörü konumunda olduğunu da sözlerine ekledi.

Türkiye'nin göçü üretmediğini, göçü yönetmekle yüz yüze kalan bir ülke olarak, göçe kaynaklık eden Ortadoğu coğrafyasına komşu olduğunu dile getiren Bakan Soylu, "Tarihi, kültürel ve dini bağlarının yanında aynı zamanda riskleri olan farklı göç yollarının ve hedef ülkelerin geçiş güzergahında" ifadelerini kullandı.

 

suriye mülteciler göç AFP.jpg
Fotoğraf: AFP

 

"Vekalet savaşlarının, silah tüccarlarının gelir elde etmek için kıyasıya mücadelesinin ..."

İnsanların yaşadıkları topraklarda, terörü, şiddeti ve istikrarsızlığı körükleyip, sonra bu kişiler yer değiştirmek istediğinde ise karşılarına kapitalist bir bakışla çıkılamayacağını belirten Soylu, sözlerini şu ifadelerle sürdürdü:

Gelişmiş dünya bugün maalesef tam da bunu yapmakta. Su yok. Sağlığa erişim, eğitim, adalet yok. Vekalet savaşlarının, silah tüccarlarının gelir elde etmek için kıyasıya mücadelesinin arasında kalmış çocuklar, yaşlılar, anneler var.

"Sırtımızı dönmedik"

Türkiye'nin dünyada en çok mültecinin yaşadığı ülke olduğunu belirten Soylu, "Ne geçmişimize, ne sınırlarımıza, ne komşularımıza, ne de bize öğretilenlere sırtımızı dönmedik bu zamana kadar" dedi.

Koronavirüs salgınına da değinen Bakan Soylu, "Kovid-19'dan sonra ülkeler kendi üretimleri konusunda başka bir makasa geçecek mi geçmeyecek mi? Bizim kanaatimiz, geçeceği yönünde" diye konuştu.

Avrupa'nın yaşlı nüfusu ve üretim problemi nedeniyle göç dalgasına ihtiyacı olacağını da savunan Soylu, özellikle Merkel yönetimindeki Almanya’yı örnek gösterdi.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

"Alnımız hiçbir zaman muhataplarımız karşısında yere bakmadı"

İçişleri Bakanı Soylu, göçmenlerin kültürel hayata dahil edilmesine ilişkin " 'Şu kadar göçmen yakalandı, şu kadar göçmene ev yaptık, şu kadar göçmen okudu, şu kadar göçmen doğdu, şu kadar göçmen ülkesine gönderildi.' Oysa bunun dışında sahici bir hayat var. Bu sahici hayatın hem ürettikleri hem de acıları, dramları var. Buna ulaşabilmeyiz. Bizim milletimiz buna ulaşabiliyor ve bu ülkenin bir evladı olmaktan da gurur duyuyorum." diye konuştu.

Çok fazla uluslararası toplantıya katıldığını belirten İçişleri Bakanı Soylu, “Alnımız hiçbir zaman muhataplarımız karşısında yere bakmadı, özellikle göç konusunda insaniliğimizi kaybetmediğimiz için üstünlükle, onurla çıktık” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin göçmenlere tavrının tüm dünya tarafından takdirle karşılandığını belirten Soylu, özellikle Avrupa ülkeleri ve ABD’nin “nitelikli” göçmenleri almak istediğine değinerek, "Nitelikli, bize katma değer sağlayacak insanları da başka ülkelerin almasına fırsat tanımayacak bir kucaklamayı yaptığımızı düşünüyoruz” yorumunu yaptı.

"Sanata ayrılacak ufak bir zaman dilimi, bence sıcak gündeme galip gelir"

"Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu" filmini gözyaşları içerisinde seyrettiğini de anlatan Soylu, "O filmdeki de bir göç hikayesiydi. İnsanların Belene kamplarından nasıl bu topraklara acımasızca gönderildiğinin hikayesiydi. Çocukluğumuzdan itibaren seyrettiğimiz televizyon ve sinema filmlerinin, hepimizin hayatına etkisi var. Kim, 'Etkisi yok' diyorsa bence yanılıyordur. Bu kadar sıcak gündemin içerisinde sanata ayrılacak ufak bir zaman dilimi, bence o sıcak gündeme galip gelir” dedi.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU