Moğolistan'dan Zambiya'ya kadar uçup geri dönen guguk kuşu en uzun göç rekorunu kırdı

Kuş destansı yolculuğunda "kayda değer bir navigasyon yeteneği ve dayanıklılık" sergiledi

Kuşların uydu aracılığıyla izlendiği Guguk Kuşu projesi, Pekin Kuş Gözlemi tarafından yürütülüyor (Adrian Silas Tay / eBird)

Bir guguk kuşu, Güney Afrika'dan Moğolistan'daki doğum ve çiftleşme alanlarına doğru 12 bin km'den daha uzun bir mesafeyi uçarak katetti ve herhangi bir kara kuşu tarafından kaydedilen en uzun göçlerden birini tamamlamış oldu.

Onon isimli kuş "muazzam seyahatinde" 16 ülkeyi geçti ve yolda okyanus geçişleri ve sert rüzgarlarla karşı karşıya kaldı. Kuş koruma örgütü Pekin Kuş Gözlemi, kuşun Moğolistan'daki Khurkh Kuş İşaretleme İstasyonu'na yerel saatle 15:22'de vardığını aktardı.

 

harita.png
Haritada Onon'un çizdiği rota görülüyor (Google Maps)

 

Pekin Kuş Gözlemi, Britanya Ornitoloji Vakfı (BTO) ve Moğolistan Yaban Bilimi ve Koruma Merkezi'nin işbirliğinde yürütülen Moğolistan Guguk Kuşu Projesi'nden bilim insanları Haziran 2019'da uzun mesafeli göçlerini takip etmek için beş guguk kuşuna uydu üzerinden takip edilebilen etiketler taktı.

Onon o zamandan beri, Moğolistan'dan Zambiya'daki kışlık evine kadar uçup geri dönen, toplamda 26 bin km'lik yolculuğu tamamlayan tek kuş oldu.

Pekin Kuş Gözlemi, kuşların konumlarına dair düzenli güncellemeler paylaştığı internet sitesinde “Onon eve vardı! 27 Mayıs 2020'de yerel saatle 15:30 itibariyle 16 ülkeyi ve toplamda 27 sınırı geçtiği 26 bin km'lik yolculuğunun ardından Haziran 2019'da etiketlendiği Khurkh Kuş (İşaretleme) İstasyonu civarında bulunuyor" dedi.

Kayda değer bir yön bulma becerisi ve dayanıklılık. Ve şimdi, bölgesini belirleyip rakip erkeklerden savunması ve mümkün olduğu kadar çok dişiyle çiftleşmesi gerektiği için kaybedecek hiç vakti yok!

BBC'ye konuşan BTO'nun üst düzey araştırma ekoloğu Chris Hewson, bu projenin yolculuğu tamamlamak için katedecek çok yolu olan kuşlara dair daha fazla bilgi ortaya koyduğunu söyledi.

Hewson, “Bence asıl çıkarım şu: Bu kuşlar genellikle yüksek bir hızda çok uzun yolculuklar yapabiliyor. Bu da besi için uygun koşulları nerede bulacaklarını ve mesela Hint Okyanusu'nu geçerken, onlara yardımcı olacak uygun rüzgarları tam olarak nerede yakalayacaklarını bildiklerini gösteriyor. Yani açıkçası göçün maliyetleri geçmişte düşündüğümüz kadar yüksek değil” ifadelerini kullandı.

 

 

Öte yandan kuşlar yine de yırtıcıların, fırtınaların ve açlığın yarattığı tehlikeyle karşı karşıya. Etiketlenen kuşlardan biri olan Bayan isimli kuşun ölmüş olabileceğine yönelik endişeler bulunuyor. Çünkü proje, 12 Mayıs'tan bu yana kuşun etiketinden sinyal alamıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bayan Çin'in Yünnan eyaletine ulaşana kadar Onon'la benzer bir rotada seyrediyordu.

Pekin Kuş Gözlemi, Bayan'la ilgili paylaştığı bir güncellemede, "Bu göçün zor olduğunu ve yol boyunca birçok tehdit bulunduğunu hatırlatmak isteriz. Bunlardan birkaçı; kötü hava koşulları, yırtıcılar ve habitat kaybı nedeniyle uygun bir mola yeri bulma zorluğu. Her yıl göçmen kuşların kayda değer bir kısmı yolculuğu tamamlayamıyor" dedi.

Sebep ne olursa olsun bu, göçmen kuşların göç güzergahları boyunca ihtiyaç duydukları yaşam alanlarını daha iyi korumamız gerektiğinin altını çiziyor. Bu kuşlar Moğolistan'dan Mozambik'e kadar göç rotasında yer alan tüm ülkelerde, hepimiz tarafından paylaşılıyor ve bununla birlikte onları korumak için elimizden geleni yapmamızı gerektiren ortak bir sorumluluk geliyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk
 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU