Brezilyalı bakanın Amazon’u talana açan düzenlemeler için salgını kullanmayı önerdiği görüntüler ortaya çıktı

Brezilya Çevre Bakanı Ricardo Sallles'in açıklaması çevre koruma örgütleri ve Avrupalı parlamenterlerin tepkisini çekti

ABD'den sonra dünyada en fazla Kovid-19 vakasının görüldüğü Brezilya'da 24 bin kişi bu hastalıktan hayatını kaybetti (Reuters)

Brezilya Çevre Bakanı Ricardo Salles'ın Amazon yağmur ormanlarındaki kısıtlamaları kaldırma girişimlerinden dikkatleri uzaklaştırmak için Kovid-19 salgınını kullanmayı tavsiye ettiği görüntüler ortaya çıktı.

Salles'in bir kabine toplantısında sarf ettiği sözler, Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun federal polis yöneticilerini atarken kişisel çıkar gözetip gözetmediğinin incelendiği soruşturma sırasında gün ışığına çıktı.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Salles görüntülerde "Basın açısından şu an yaşanan sakin dönemde çaba harcamalıyız. Çünkü sadece Kovid-19'dan bahsediyorlar. Tüm kanunları değiştirmeliyiz, kuralları basitleştirip kabul ettirmeliyiz" ifadelerini kulladı.

Kayıtta çevre konusundaki kanunların değiştirilmesindeki yasal zorluklardan şikayet eden Salles, hükümetin değişiklikleri savunmak için yasal "cephaneye" ihtiyacı olduğunu ve Kongre'nin sürecin dışında bırakılması gerektiğini söylüyor.

Bakan "Kongre'ye ihtiyacımız yok. Çünkü oradaki mevcut karşıklıkta bunları geçiremeyiz" dedi.

Görüntülerin ortaya çıkması sonrası açıklama yapan Salles "Her zaman tüm alanlarda, hukuka uygun şekilde ve sağduyu çerçevesinde bürokrasinin azaltılmasını, kuralların basitleştirilmesini savundum. Mantıksız kanunlar, yatırımları, istihdamı ve Brezilya'nın istikrarlı kalkınmasını önlüyor" dedi.

"İnsanların ölmesinin iyi bir fırsat olduğuna inanıyor"

Ülkede ormansızlaşma önceki yılın ilk 4 ayına göre yüzde 55 artmış durumda. Geçen yıl bu oran son 11 yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştı.

Çevre koruma örgütleri bu durumdan Bolsonaro hükümetinin uyguladığı politikaları sorumlu tutuyor.

Amazon bölgesi için ekonomik kalkınma çağrısı yapan Bolsonaro bunun bölgedeki yoksulluğu sonlandırmak için gerekli olduğunu ve basın tarafından şeytanileştirildiğini savunuyordu

Greenpeace Brezilya sözcüsü Luiza Lima ise görüntülerin meydana çıkması sonrası yaptığı açıklamada "Salles hastanelerde insanların ölmesinin çevre karşıtı politikalarını ilerletmek için iyi bir fırsat olduğuna inanıyor" dedi.
 


Avrupa'dan tepki

Salles'in açıklamaları Avrupa Birliği (AB) parlamenterlerinin de tepkisini çekti.

Avrupa Parlamentosu'ndaki Yeşiller grubundan, Alman parlamenter Anna Cavazzini açıklamanın "dünya koronavirüsle mücadele ederken, Bolsonaro hükümetinin Amazon'u kormak için konulan düzenlemeleri adım adım parçalamasının akılalmaz açıklıkta doğruladığını" söyledi.

Cavazzini açıklamanın ve Brezilya'nın hukukun üstünlüğünü önemsememesinin sonucu olarak Güney Amerika Ortak Pazarı (Mercosur) ve AB arasındaki serbest ticaret anlaşmasının imzalanmaması çağrısında bulundu.

Brezilya'nın da içinde yer aldığı Mercosur ile AB arasındaki anlaşma imzalanırsa serbest ticaret alanında dünyadaki en büyük anlaşma olacak ve Brezilya'nın zor durumdaki ekonomisine büyük katkı yapacak.

 

Independent Türkçe, Reuters, Mongabay

DAHA FAZLA HABER OKU