Altın ve döviz işlemlerinde alınan kambiyo vergisi 5’e katlandı

Finansman bonolarında stopaj oranı yüzde 10'dan yüzde 15'e yükseltilirken, kambiyo işlemlerindeki Banka Sigorta ve Muamele Vergisi oranı da binde 2'den yüzde 1'e artırıldı

Fotoğraf: AA

Bugün Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararına göre finansman bonoları ile döviz ve altın altın alım işlemlerindeki vergiler artırıldı. 

Genellikle anonim ortaklık statüsündeki büyük firmalar, bankalar ve diğer finansal kuruluşlar tarafından, işletmelerin kısa vadeli finansman ihtiyaçlarını karşılamak için ihraç edilen borç senetleri finansman bonolarındaki vergi tevkifat (stopaj) oranı, gerçek kişiler için yüzde 10’dan yüzde 15’e çıkarıldı. 

Koronavirüs salgınının ekonomik etkilerini en aza indirmek ve vatandaş, esnaf ve firmalara verilen desteğe ek kaynak sağlamak, karara gerekçe olarak gösterildi. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: 
 

Son dönemde bankaların kısa vadeli finansman bonolarını gittikçe artan bir şekilde mevduata alternatif bir finansman kaynağı olarak kullanması vergi kaybına neden olurken, bu kaybı gidermek için bireysel yatırımcıların kısa vadeli mevduattan ve finansman bonolarından elde ettiği faize uygulanan stopaj oranı eşitlendi.


Kurumsal yatırımcılar için ise finansman bonolarında stopaj oranın yüzde 0 olarak uygulanmaya devam etmesi kararlaştırıldı.

Altın ve döviz işlemleri

Resmi Gazete’de yayımlanan diğer bir karara göre döviz ve altının kambiyo işlemlerindeki Banka Sigorta ve Muamele Vergisi (BSMV) oranı binde 2'den yüzde 1'e artırıldı.Böylelikle:

- Banka, yetkili müessese (döviz büroları) ve diğer finansal kuruluşlar tarafından satılan dolar, euro ve benzeri yabancı paralar ile

- Bankalarda açılan altın mevduat ya da yatırım hesapları için fiziki olmayan altın satış tutarı üzerinden alınan kambiyo işlem vergisi artmış oldu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hangi alanlarda kambiyo vergisi yok?

- Bankalar ile yetkili müesseselerin kendi aralarında veya birbirlerine yaptıkları kambiyo satışları,

- Hazine ve Maliye Bakanlığına yapılan kambiyo satışları,

- Döviz kredisinin ödenmesine yönelik olarak, döviz kredisi kullanılan ya da kullanımına aracılık eden banka tarafından kredi borçlusuna yapılan kambiyo satışları,

- Sanayi sicil belgesini haiz işletmelere yapılan kambiyo satışları,

- İhracatçı Birliklerine üye olan ihracatçılara yapılan kambiyo satışları.

Ne olmuştu?

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), gerçek ve tüzel kişilerin günlük 100 gram ve üzerinde altın alım işlemlerinde, altının ilgilinin hesabına aktarılmasının ve/veya kullanıma açılmasının bir iş günü valörlü olarak gerçekleştirilmesine 21 Mayıs’ta karar vermişti. 

Reuters’ta bir gün sonra yayınlanan ve bankacılık kaynaklarına dayandırılan habere göre Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan 21 Mayıs'ta bankalara gönderilen yazıda, vadesiz veya yatırım hesabından yapılan altın ve gümüşün de aralarında bulunduğu kıymetli maden alımlarının artık kambiyo işlemi kapsamına alınacağı belirtilmişti. Söz konusu vergi altın alım-satım işlemlerinde binde 2 oranında belirlenmişti.

Bir yıl önce dövize de getirilmişti 

1998’de getirilen ancak 2008’de yürürlükten kaldırılan kambiyo vergisi Resmi Gazete’nin 15 Mayıs 2019 tarihli sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla geri gelmişti.

Kambiyo muamelelerinde satış tutarı üzerinden binde 1 vergi alınmasına karar kılınmış, yani, döviz almak isteyen biri vergi ödeme zorunluluğu gelmişti. 

 

Independent Türkçe, AA
 

DAHA FAZLA HABER OKU