Merkez Bankası ve bankalar arasında swap işlem limiti yüzde 40'tan yüzde 50'ye çıkarıldı

Uluslararası piyasalarda swap limitlerinin BDDK tarafından sınırlandırılmasının ardından TCMB, Döviz Karşılığı Türk Lirası Swap Piyasası'nda geleneksel yöntemle gerçekleştirilen swap ihalelerinin limitini yüzde 40’tan yüzde 50'ye yükseltti

Fotoğraf: AA

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) cuma günü bankalara gönderdiği talimata göre Döviz Karşılığı Türk Lirası Swap Piyasası'nda geleneksel yöntemle gerçekleştirilen swap ihalelerinin limiti yüzde 40’tan yüzde 50'ye çıkarıldı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Anadolu Ajansı'nın bankacılık kaynaklarından edindiği bilgiye göre kararla birlikte ihalelerde, bankaların kotasyon swap limitleri vadesi gelmemiş toplam swap pozisyon limiti, döviz piyasaları işlem limitlerinin yüzde 50'sine yükseltildi. Düzenleme, 27 Mayıs'tan itibaren uygulanacak.

Merkez Bankası'nın yurt içinde yerleşik bankalardan döviz alıp karşılığında Türk Lirası vererek yaptığı swap (takas), bankalarının özkaynağının yüzde 40'ydı. Bu sınırın yüzde 50'ye çekilmesiyle TCMB, bayram sonrası bankalardan daha fazla döviz alabilecek. 

Ağustos 2019'da yüzde 20 olan söz konusu swap limiti, geçen ay yüzde 30'a, 5 Mayıs'ta yüzde 40'a yükseltilmişti. 

Ne olmuştu?

BDDK, 12 Nisan'da yaptığı açıklamada Türk Lirası almak isteyen yabancı bankaların öz kaynaklarının yüzde 10’u oranında belirenmiş swap (TL değiş-tokuşu) limiti yüzde 1’e çekilmişti. Bu oran, geçtiğimiz sene yüzde 50’ydi. 

BDDK'nın bu kararının gerekçesi “Kovid-19 salgınının yol açtığı finansal risk artışının azaltılması ve TL kaynakların verimli şekilde, ağırlıklı olarak kamu ve özel kesimin finansman ihtiyacının giderilmesinde kullanılmasına öncelik verilmesi” şeklinde açıklanmıştı. 

Yurt içinde Merkez, yurt dışında Katar

Swap limitinin yüzde 1'e kadar inmesini birçok ekonomist “swap hattının kapanması” diyerek açıklasa da BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, o dönem yaptığı açıklamada “Türk Lirası’na yurt içinde daha çok ihtiyaç var” diyerek yurt içinde yapılacak swaplara yönelik herhangi bir kısıtlamanın olmadığını söylemişti. 

Akben’in kastettiği “yurt içi swapları” ise Merkez Bankası üzerinden olanlar. Zira, swap işlemlerinde doları iki kaynak veriyor: Merkez Bankası ve yurt dışı. 

Yurt dışı kaynaklarda ise ihtiyaç duyulan yabancı para rezervlerini güçlendirmek için ekonomi yönetiminin uğraşları sürüyor. 

Son olarak Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın swap için G-20 ülkeleri ile görüşüldüğünü söyleyip “Sonuçlandırılması konusunda iyimserim” demesinin ardından 20 Mayıs'ta TCMB ile Katar Merkez Bankası arasındaki swap anlaşması tutarı 5 milyar dolardan 15 milyar dolara çıkarıldı. 


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU