338 hastanın daha hayatını kaybettiği Birleşik Krallık’ta, ilaç firması aşı hakkında umut verdi

Birleşik Krallık’ta son 24 saatte Kovid-19 nedeniyle 338 hasta hayatını kaybetti. AstraZeneca firması, Oxford Üniversitesi’nin üzerinde çalıştığı aşı başarılı olursa eylülde üretime başlanacağını ve yıl sonuna kadar 400 milyon doz üretileceğini duyurdu

Fotoğraf: AFP

Birleşik Krallık’ta yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle son 24 saatte 338 hasta hayatını kaybetti. Toplam ölü sayısı 36 bin 42’ye yükseldi.

Sağlık Bakanlığı’nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamaya göre, ülkedeki toplam vaka sayısı da 2 bin 615 artarak 250 bin 908’e çıktı.

Bir günde 128 bin 340 testin yapıldığı ülkede, toplam test sayısı da 3 milyon 90 bin 566’ye yükseldi.

 

ap.jpg
Fotoğraf: AP

 

İhtiyaç duyana atikor testi ücretsiz

İngiliz hükümeti ilaç firması Roche ile antikor testi temini konusunda anlaştığını duyurdu.

Başbakanlıktan yapılan açıklamaya göre, antikor testleri ihtiyaç duyanlara ücretsiz olarak verilecek ancak sağlık çalışanlarına öncelik tanınacak.

Testlerin uygulanmaya başlanacağı tarih ile ilgili ise ayrıntı verilmedi.

İngiliz hükümeti daha önce yaptığı açıklamada antikor testlerinin yüzde yüz başarıyla denendiğini ve üretici firma Roche ile anlaşmaya varılması halinde haftada birkaç yüz bin test kitinin temin edilebileceğini bildirmişti.

Antikor testiyle bir kişinin daha önce Kovid-19 hastalığını geçirip geçirmediği tespit ediliyor.

 

efp.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Aşı başarılı olursa üretim eylüldü

Merkezi Cambridge’de olan ilaç firması AstraZeneca da aşı çalışmaları hakkında bilgi verdi. Testlerin başarılı olması halinde eylülden itibaren Oxford Ünivesitesi tarafından geliştirilen aşısının üretimine başlanabileceği belirtilen açıklamada, “AZD1222” adı verilen aşıdan 400 milyon doz üretilebileceği aktarıldı. Planlamaya göre, bu yıl ve gelecek yıl toplam 1 milyar aşı üretim kapasitesine ulaşılabileceğini ifade edildi.

Firmadan yapılan açıklamada, potansiyel aşı üretiminin birden fazla ülkede yapılabileceği, Hindistan Serum Enstitüsü gibi farklı ülkelerdeki sağlık birimleri ile ortaklıklar kurulabileceğini kaydetti.

Açıklamada, insanlar üzerinde testleri devam eden aşının başarılı sonuç vermeme ihtimalini de bulunduğu belirtildi.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU