Hak mücadelesinde hayatını kaybeden 129 emekçi kadından bugüne: 8 Mart Dünya Kadınlar Günü

Kadın haklarını temel alan “8 Mart Dünya Kadınlar Günü”, 1977 yılında ilan edilmiş olsa da aslında tarihçesi 1857’ye, insani koşullara sahip olmak isterken çıkan yangında yaşamını yitiren 129 kadın işçiye dayanıyor

Her yıl 8 Mart'ta kutlanan uluslararası bir gün olan 8 Mart, kadınların ekonomik, siyasi ve sosyal olarak hak ettiğinin karşılığını alma çabasına dayandırılıyor. Bugün "Dünya Kadınlar Günü" ya da "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak biliniyor. (Fotoğraf: history.com)

Tekstil sektöründe çalışan ve düşük ücretler, uzun çalışma saatleri ile insanlık dışı çalışma koşullarını protesto eden 40 bini aşkın kadın işçi grev yaptı.

Erkeklerle eşit haklara sahip olmak için hak arayışına giren işçilerin protestosu sırasında yangın çıktı.

Fabrikada kilitli kalan 129 kadın işçi, yaşamını yitirdi.

1857’den 1910’a…

Bu olayın 53 yıl sonrasında (1910’da) Danimarka'nın Kopenhag kentinde düzenlenen II. Sosyalist Enternasyonal toplantısında Alman Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin’in önerisiyle 8 Mart tarihi “Kadınlar Günü” olarak kabul edildi.

Böylelikle kadınların birlik olup haklarını elde etmesine dair 1857’de başlattıkları mücadele 1910’da bir kimliğe büründü. Bu tarihten itibaren her yıl 8 Mart’ın “Kadın Günü” olarak kutlanması kararlaştırıldı.

 

 

Ancak bu gün bir türlü düzenli olarak kutlanamadı. Araya Birinci Dünya Savaşı girdi. Dünya Kadınlar Günü, ilkbaharda anılsa da tarih netleşmemişti. Günün 8 Mart’ta sabitlenişi, Sovyetler Birliği'nin kurucusu Vladimir Lenin'in önerisiyle 1921'de Moskova'da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı'nda kabul edildi. Adı da "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" oldu.

Ancak araya İkinci Dünya Savaşı girdi ve 8 Mart yine düzenli şekilde kutlanamadı. Savaş bittiğinde de durum değişmedi, ta ki 1975’e kadar….

1975 senesinde 8 Mart, “Uluslararası Kadınlar Yılı” olarak kutlandı. Yapılan etkinlikler kapsamında Birleşmiş Milletler (BM), bugünü “Dünya Kadın Günü” olarak kutlamaya başladığını duyurdu.

BM Genel Kurul kararı: Kadınlara eşit hak verilmesi dünya barışını güçlendirir

1977’de de BM Genel Kurulu’nda 8 Mart, “kadın hakları, uluslararası barış günü” olarak kabul edildi. Bu karar verilirken dünya barışının korunması, sosyal gelişim ve temel insan haklarının kullanılması için kadınların da eşitlik ve kendilerini geliştirmelerine olanak sağlama gereksinimleri göz önünde bulunduruldu. Kadınlara eşit hakların verilmesinin dünya barışını güçlendireceği kabul edildi.

Türkiye'deki ilk Emekçi Kadınlar Günü: 8 Mart 1921

Türkiye’de ise 8 Mart ilk kez 1921’de “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlandı.

O günden bugüne 8 Mart kutlanmaya devam edildi

Dünya genelinde kadın hakları alanında son yıllarda olumlu gelişmeler yaşanmış olsa da kadınların pek çok sorunu çözümsüz kaldı.

DAHA FAZLA HABER OKU