Afrika’da “savaş suçlusu” isyancı lider yakalandı

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde “savaş suçlusu” isyancı lider Kalite ve beraberindeki 8 kişi Birleşmiş Milletler Çok Boyutlu Entegre İstikrar Misyonu güçleri tarafından yakalandı

Afrika’da “savaş suçlusu” isyancı lider yakalandı / Fotoğraf: Reuters

Birleşmiş Milletler Çok Boyutlu Entegre İstikrar Misyonu (MINUSCA) Sözcüsü Vladimir Monteiro, yaptığı açıklamada, Seleka silahlı grubunun liderlerinden Azor Kalite ve beraberindeki 8 isyancının, MINUSCA askerleri tarafından yakalandığını bildirdi.

Orta Afrika Cumhuriyeti’nde 2013'te Cumhurbaşkanı François Bozize'yi deviren Seleka koalisyonunun eski bir üst düzey yetkilisi olan Kalite, ülkenin kuzeydoğusunda geçen ay 21'i sivil 28 kişinin hayatını kaybettiği olaylardan da sorumlu tutuluyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yıllarca iç barışı sağlamak için mücadele verdi

Orta Afrika Cumhuriyeti (OAC) bağımsızlığı ilan ettiği 1960 yılından itibaren istikrarsız yapısıyla dikkatleri üzerine çekti.

Beş askeri darbeye maruz kalan ve 2012 yılından beri yıpratıcı bir iç savaş yaşayan Orta Afrika Cumhuriyeti, yıllarca iç barışı sağlamak için mücadele etti.

Yaklaşık 5 milyon olan ülke nüfusunun neredeyse yüzde 80’inin Hristiyan olduğu Orta Afrika Cumhuriyeti’ndeki istikrarsızlık temel olarak Hristiyan ve Müslüman silahlı gruplar arasında yaşanan iktidar mücadelesinden kaynaklanıyor.

Ülkede 2013'te Hristiyan anti-Balaka ile çoğunluğu Müslüman Seleka grupları arasında çıkan ve iç savaşa dönüşen çatışmalarda binlerce kişi yaşamını yitirmişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU