Medya patronu: Google ve Facebook Avustralya'daki haber içerikleri için yılda 400 milyon dolar ödemeli

Avustralya'nın en büyük medya kuruluşlarından Nine Entertaintment'ın CEO'su Google, Facebook ve diğer teknoloji devlerinin ülkedeki haber kuruluşlarının içeriklerini kullanmak için yılda 400 milyon dolar ödemesi gerektiğini söyledi

Avustralyalıların yüzde 98'i internet aramalarında Google'ı kullanıyor. Yaklaşık 17 milyon Avustralyalı da her ay Facebook'a girerek ortalama yarım saat vakit geçiriyor (AP)

Gelir kayıpları nedeniyle son 6 yılda çalışanlarının 5'te birini işten çıkarmak zorunda kalan Avustralyalı haber kuruluşları, Google ve Facebook gibi şirketlerin haber içeriklerini kullanması karşılığında ücret ödemeleri için bastırıyor.

Ülkenin en büyük ikinci medya kuruluşu Nine Entertainment'in CEO'su Peter Costello, Google, Facebook ve diğer teknoloji devlerinin Avustralyalı medya kuruluşlarına yıllık 400 milyon dolar (yaklaşık 28 milyon TL) ödemesi gerektiğini söyledi.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Avustralya hükümeti geçen ay bu şirketlerinin arama motorlarında çıkan haber içeriklerinden kazandıkları gelirleri paylaşmasını zorunlu hale getirecek bir iş yasasını yürürlüğe sokacağını duyurmuştu.

Avustralya hükümetinin dünya genelinde de merakla izlenen bu girişiminin ayrıntıları temmuz ayında açıklanacak.

Costello, Australian Financial Review gazetesine yaptığı açıklamada bu ödemelerin, teknoloji şirketlerinin Avustralya'daki reklam gelirlerinin yüzde 10'una tekabül etmesi gerektiğini söyledi.

Hükümet bu gelirlerin daha önce yılda 4 milyar dolar (yaklaşık 28 milyar TL) olduğunu hesaplamıştı.

Avustralya Rekabet ve Yüketici Komsiyonu'nun da yüzde 10'luk ödeme kararı aldığını söyleyen Costello, "Eğer bu rakamları uygularsanız Google ve Facebook, 400 milyon dolarlık geliri topluyor. Diğer türlü bu para medyaya gidecekti. Esasen haber kuruluşlarının ürettiği ürünleri ödeme yapmadan kullanıyorlar" dedi.

Avustralya hükümeti gönüllü ödemeleri içeren görüşemelerin aylarca sonuç vermemesi nedeniyle geçen ay zorunlu ödeme planını açıklamıştı.

Google ve Facebook ise kararı protesto ederek görüşmelerin sürmesini istemişti.

Costello ise daha fazla görüşemeye gerrek olmadığını savunarak soruna en iyi şekilde "endüstriyel bir çözümle" yanıt verilebileceğini söyledi.

Google ve Facebook'un Avustralya haber sektöründeki etkisi epey büyük. Bu şirketler ülkedeki çevrimiçi reklam gelirlerinin üçte ikisini topluyor.

Eğer Avustralya yayıncılara daha fazla reklam geliri aktarılması çabasında başarı kaydederse bunu sağlayan ilk ülke olacak.

 

Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU