Bernie Sanders ve İlhan Ömer öncülüğünde tüm dünyadan 300'den fazla parlamenter IMF ve Dünya Bankası'ndan yoksul ülkelerin borçlarını silmesini istedi

ABD'li Vermont Senatörü Bernie Sanders ve Temsilciler Meclisi üyesi İlhan Ömer öncülüğünde tüm dünyadan 300'den fazla parlamenter IMF ve Dünya Bankası'ndan yoksul ülkelerin borçlarını silmesini istedi

Bernie Sanders nisan ayında ABD başkanlığı yarışından çekilmişti (AFP)

Dünya genelinde 300’den fazla parlamenter koronavirüs pandemisi nedeniyle Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası’ndan en yoksul ülkelerin ülkelerin borçlarını silmesini talep etti.

ABD’li eski Başkan adayı Vermont Senatörü Bernie Sanders ve Temsilciler Meclisi’nin Demokrat üyelerinden İlhan Ömer öncülüğünde başlatılan inisiyatifin yazdığı mektupta, küresel bir ekonomik iflası önlemek için fonların artırılması da talep edildi.

Yeni tip koronavirüs dünya genelinde 4,2 milyondan fazla kişiye bulaştı, 287 binden fazlasının ölümüne yol açtı.

Virüsü kontrol altına almak için uygulanan yaygın tecrit önlemlerinin küresel ekonomi üzerindeki bedeli yüksek olmuştu. Özellikle de zayıf sağlık sistemine sahip yoksul ülkeler, yüksek borç ve az kaynak nedeniyle sağlık ve ekonomik krizlerini yönetmede zorlanıyor.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


IMF Başkanı Kristalina Georgieva salı günü yaptığı açıklamada Uluslararası Para Fonu'nun küresel ekonominin bu yıl içerisinde yüzde 3 oranında küçüleceği tahminini "büyük ihtimalle" gözden geçireceğini belirtmiş, gelişmekte olan ülkelerin pandemi badiresini atlatması için 2,5 trilyon dolardan (yaklaşık 17,5 trilyon TL) fazla tutara ihtiyacı olduğunu söylemişti.

6 kıtadaki 20'den fazla ülkeden, aralarında Birleşik Krallık'taki İşçi Partisi'nin eski lideri Jeremy Corbyn ve eski Arjantin Devlet Başkanı Carlos Menem'in de yer aldığı 300'den fazla parlamenterin imzaladığı mektupta Sanders, yoksul ülkelerin büyük uluslararası finans kurumlarına olan "sürdürülemez borçları" ödemek yerine halklarına yardım için her kuruşa ihtiyacı olduğunu belirtti.

"Dünya Bankası, IMF ve diğer uluslararası finans kurumları yüz milyonlarca insanı tehdit eden yoksulluk, açlık ve hastalıklarda akılalmaz bir artışı önlemek için en azından en yoksul ülkelerin borçlarını iptal etmeli" ifadelerini kullandı.

Mektupta IMF'nin en yoksul ülkelerin borç ödemelerini 6 aylığına karşılayacağını açıklamasının memnuniyle karşılandığnı ancak bu adımın yeterli olmadığını vurguladı.

Dünya Bankası ise en yoksul ülkelere desteğini artırmanın yollarını arayacağını ancak borç ödemelerinden feragat etmenin kredi notuna zarar vereceğini açıklamıştı. 

Mektupta parlamenterler, G20 ülkelerinin de nisan ayında kabul ettiği gibi yoksul ülkelerin borç ödeme yükümlüklerinin basitçe askıya alınması yerine hemen iptal edilmesini istedi.

Mektupta bunda başarısız olunması halinde bu ülkelerin virüsle mücadelede gereken kaynaklara öncelik veremeyeceğinin altı çizildi.

Parlamenterler ayrıca IMF Başkanı Georgieva ve Dünya Bankası Başkanı David Malpass'ı trilyonlarca dolarlık Özel Çekme Hakları (ÖÇH) oluşturulmasını desteklemeleri uyarısında bulundu.

Temsilciler Meclisi üyesi Ömer ise ABD'nin en savunmasız ülkelere yapılacak yardımının başını çekmesi gerektiğini söyledi.

Ömer "Hepimizin kaderi birbirine bağlı. Eğer ülke dışında acı çekenleri görmezden gelirsek bu eninde sonunda bize zarar verir" dedi.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU