Netflix’in yeni dizisi, Joker’deki metro sahnesine ilham veren gerçek hikayeyi anlatıyor

Netflix’in belgesel dizisi “Trial By Media” 6 bölümden oluşuyor

Joker’in akıllara en çok yer etmiş sahnelerinden birinin esinlendiği hikaye Netflix’in belgesel dizisi Trial By Media’da ele alındı.

Screen Rant'ta yer alan habere göre George Clooney’nin başyapımcılığını yürüttüğü belgesel dizisi, yakın tarihte medyanın hukuki süreçlerini etkilediği 6 davayı ele alıyor. Medyanın, adalet arayışını nasıl bir kültürel olaya çevirebildiğine dair fikirler içeren bölümler, hem büyüleyici hem de rahatsız edici.

Öte yandan Metro İnfazcısı (Subway Vigilante) adlı ikinci bölüm bir başka kültürel anla, Todd Phillips imzalı Joker’le olan bağlantısıyla göze çarpıyor.

Filmin akılda kalıcı sahnelerinden biri Joaquin Phoenix’in karakteri Arthur Fleck’in, üç borsa simsarı onu itip kaktıktan sonra kendini karanlık güdülerine bırakmasını gösteriyor. Neticede Fleck üç adamı vurup olay yerinden kaçıyor.

Joker’deki bu gergin, iç sıkıcı an, aslında gerçek olaylara dayanıyor: Trial By Media’nın ikinci bölümünde işlenen Bernhard Goetz’ün, namı diğer “Metro İnfazcısı”nın hikayesi. Arthur o kritik anda tetiği çektiğinde Gotham’ın metro infazcısına dönüşüyor, tıpkı 80’lerde New York’ta yaşanan olaydaki gibi.

Bernhard Goetz’ün gerçek hikayesi

bernard goetz.jpg
Netflix belgeseli Bernard Goetz'ün hikayesini ikinci bölümde işliyor (Netflix)

 

Trial By Media’nın ikinci bölümü, Manhattan’da yaşayan ve o zamanlarda şehir hayatının ne kadar tehlikeli olduğunu yakinen bilen 37 yaşındaki elektronik teknisyeni Bernhard Goetz’ün hikayesini mercek altına alıyor.

Goetz, 1981’de bir metro durağında üç adamın saldırısına uğramış ancak adamlar olayın ardından elini kolunu sallayarak oradan uzaklaşmıştı. 

22 Aralık 1984’te bu sefer Bronx’tan Afrika asıllı Amerikalı 4 genç, Goetz’ü 5 dolar için metroda sıkıştırmıştı.

Netflix’in suç dizisi, Goetz’ün yetkili makamlardan taşıma ruhsatı alamayınca illegal yollardan elde ettiği silahı çekişini detayıyla veriyor.

Belgeselde kaydedildiği şekilde Goetz meşum, “Her biriniz için beşer dolarım var” cümlesini kurduktan sonra gençleri vurup dördünü de ciddi şekilde yaralıyor.

Goetz metro durağından fark edilmeden uzaklaşmayı başarıyor, kamusal alanlardan günlerce uzakta kalıyor ve aralık ayının sonunda teslim oluyor.

Medya ona “metro infazcısı” lakabını takarken Goetz’ün yaptıkları, şehirdeki suçtan yorulmuş çok sayıda New York sakininden destek buluyor. Tıpkı Joker’in bir başka önemli ilham kaynağı Taxi Driver’ın Travis Bickle’ı gibi.

Neticede cinayete teşebbüs ithamından beraat eden Goetz ruhsatsız silah taşımaktan bir yılın altında bir süre hapis yatıyor.

Olaydan 12 yıl sonra, kurşun yarası sonucu kalıcı beyin hasarı alan ve belden aşağısı felçli kalan Darrell Cabey’nin annesinin Goetz’e karşı açtığı ve kamu davasına dönüştürülen dosya, 43 milyon dolar (yaklaşık 300 milyon TL) tazminatla Goetz aleyhine sonuçlanıyor. Duruşmadan kısa süre sonra, medyada yer alan bir haberin “sessiz, narin biliminsanı” şeklinde betimlediği Goetz, iflasını açıklıyor.

Joker, Bernard Goetz’ün hikayesini nasıl değiştirdi?

joker - 1.jpg
Joker'deki sahneyle gerçek hikaye arasında belirgin farklılıklar var (IMDb) 

 

New York’ta büyüyen yönetmen Todd Phillips, Goetz’ün hikayesi şehirde gündem olduğunda 14 yaşındaydı.

Joker filminde Phillips, içinde yaşadığı çürümekte olan şehrin içtenlikten uzak sakinlerinden gittikçe uzaklaşan bir Fleck portresi çiziyor.

Metroda takım elbiseli üç kötü adamla karşı kaşıya geldiğinde karakter kırılma noktasına yakınlaşıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Adamlar ona fiziksel olarak saldırmaya başladığında silahını çekip üçünü de öldürüyor ve ardından metro istasyonundan uzaklaşıyor. Böylece Joker olma yolculuğu başlamış oluyor.

Sahne bir yandan 22 Aralık 1984 gecesinde yaşanan olaylara son derece benzer olsa da (filmin çekimleri de New York’ta yapılmıştı) Joker hikayede epey önemli birtakım değişiklikler yapıyor.

En belirgin fark Fleck’e saldıran adamların olay yerinde ölmeleri. Öte yandan film, saldırganları da beyaz yaparak olayın ırkla ilgili yönünü ortadan kaldırıyor.

Bunun dışında Gotham sakinlerinin Joker’e verdikleri destek Goetz’ü gerçek hayatta bir tür kahraman olarak gören New Yorkluları da andırıyor.

Neticede Fleck, Gotham’ın yeni canisi Joker’e dönüşüyor ve şehrin sokaklarında şiddetli çatışmalara öncülük ediyor.

Tabii tüm bunlar, 80’lerden bu yana Manhattan’daki aynı apartman dairesinde evcil sincap besleyip vegan bir eski mahkum olarak yaşayan Goetz’ün vardığı noktadan epey uzak.

 

Screen Rant

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

DAHA FAZLA HABER OKU