ABD'de bir cezaevinde tutukluların kendilerine koronavirüs bulaştırmaya çalıştığı tespit edildi

Yetkililer tutukluların aynı kaptan su içtiğini, aynı maskeden soluduğunu tespit etti

ABD'deki cezaevlerinde mahkumlar arasında Nisan'dan bu yana vaka sayılarının arttığı ifade edildi (AP)

ABD'nin Los Angeles Belediyesi'nde bulunan bir cezaevindeki güvenlik görüntüleri tutukluların aynı bardaktan su içtiğini, ay maskeden soluduğunu ve vücut sıcaklıklarını yükseltmek için kontrol sırasında sıcak su içtiğini gösterdi. 

Los Angeles Times'ın haberine göre, Şerif Alex Villanueva pazartesi yaptığı açıklamada, eylemlerin geçen ay hapiste koronavirüs salgınına yol açan hastalanma planının bir parçası olduğunu söyledi. 

Şerif Yardımcısı Bruce Chase, nihayetinde videoların kayda alındığı iki birimde 30 kişinin testinin pozitif çıktığı ve iki kişinin serbest bırakıldığını belirtti. 

Villanueva, “Birinin kasten Kovid-19’a yakalanmaya çalıştığını düşünmek üzücü” dedi. 

Bir şekilde cezaevindeki tutuklular arasında, eğer testleri pozitif çıkarsa elimizi zorlaştıracak bir yol olacağına ve bir şekilde daha fazla kişinin serbest bırakılacağına dair yanlış bir kanı mevcuttu. Bu gerçekleşmeyecek.

Müfettişlerin söz konusu kişilerle görüştüğünü ancak kimsenin durumu kabul etmediği ifade edildi.

Villanueva, “Bence davranışlarının kendisi onları suçlu kılıyor” dedi. 

Görüntülerin çekildiği iki birime koronavirüsün nasıl girdiği ve tutukluların eşyaları paylaşırken görüntülere yakalandığında birinin hasta olduğunu bilip bilmediği belirsizliğini koruyor.  

26 Nisan tarihli videoda bit tutuklunun koğuş içindeki su sebilinden su aldığı ve hemşireye görünmek için sıraya girmiş diğer tutukluların yanına yürüdüğü görülüyor. Bir buçuk dakika sonra da üç mahkumun sudan içtiği görülüyor. Yetkililerse koğuşun dışındaki tezgahın arkasında duruyor. 

Villanueva, mahkumların vücut ısılarını artırmak için sıcak su içtiklerini söyledi. 

Ertesi gün dokuz mahkum hastalandı ve koğuştan çıkarıldı. Chase nihayetinde 21 kişinin testinin pozitif çıktığını söyledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Chase, bir mahkumun belirtileri gösterdiğinin tespit edildiği 22 Nisan’dan bu yana koğuşun karantinaya alındığını ifade etti. Belirtileri gösteren ilk mahkum koğuştan çıkarılarak karantinaya alınmıştı. Ertesi gün ikinci bir mahkumda da aynı şey olduğu ifade edildi. Her iki mahkumun da testlerinin negatif çıktığı, fakat binada başka enfeksiyonların olduğunun tespit edildiği ifade edildi. 

Chase ilk pozitif testin aynı kattaki başka bir koğuştan 15 Nisan civarında geldiğini söyledi. 

Tarihi olmayan ikinci videoda, başka bir koğuşta tutukluların strafor bardağı paylaştığı ve aynı maskeden soluduğu görünüyor. Chase bu birimdeki 9 tutuklunun testinin pozitif çıktığını belirtti. 

Günlük olarak yayımlanan verilere göre, tutukluların en az 13 Nisan’dan bu yana karantinada olduğu belirtiliyor. 

Tutukluların tıbbi tedavisini sağlayan Jackie Clark, cezaevinde ilk vakanın üç haftadan daha fazla bir süre önce tespit edildiğini söyledi. 

Pazartesi itibarıyla Los Angeles Belediyesi’ndeki cezaevlerinde 357 tutuklunun koronavirüs testinin pozitif çıktığı aktarıldı. Enfeksiyon sayılarının 30 Nisan’dan bu yana üç katına çıktığı ifade edildi. 

 

Independent Türkçe, Los Angeles Times

DAHA FAZLA HABER OKU