Sınır Tanımayan Doktorlar koronavirüsün büyük darbe vurduğu Navaho yerlilerine yardım eli uzattı

Sınır Tanımayan Doktorlar Amerikan yerlisi Navaho topluluğuna Kovid-19'la mücadelede yardım amacıyla 9 kişilik ekibini bölgeye gönderdi

Navaho yerlilerinin yaşadığı rezervasyon Kovid-19 ölüm oranının ülkede en yüksek olduğu yerlerden birisi (AP)

İsviçre merkezli Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü (MSF) 60'tan fazla ülkede ekiplerini bulunduruyor. Daha çok uluslararası çatışmalardaki sağlık krizlerine çalışanlarını yollamasıyla tanınan örgüt, CBS News'ın aktardığına göre ilk kez ABD'ye doktorlarını gönderdi.

MSF ekibi koronavirüsün büyük darbe vurduğu Amerikan yerlileri Navaholar arasında çalışacak.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


MSF'nin ABD Kovid-19 Müdahale Ekibi'nin başındaki Jean Stowell, 2 doktor, 3 ebe ve hemşire, iki lojistik uzmanı, bir su sanitasyonu uzmanı ve topluluklar arasında sağlık eğitimi uzmanı bir kişiden oluşan 9 kişilik ekibin bölgeye gönderildiğini duyurdu.

CNN'nin aktardığına göre nisan sonundan bu yana New Mexico'da bulunan ekip hazirana kadar bölgedeki Kovid-19 vakalarına yardım için yerli topluluklarla birlikte çalışacak.

CBS News'e konuşan Stowell "ABD'de müdahale etmek istemediğimiz çok konu var ancak bu özellikle yüksek risk teşkil ediyor. Amerikan yerli toplulukları Kovid-19 kaynaklı zorluklar karşısında çok daha yüksek risk altında. Kendilerini izole etmelerini imkan sağlayacak çeşitli şeylere erişimleri olmadığı için topluluk içi bulaşmada da yüksek risk altındalar. Eğer insanların yiyecek ve su almak için 160 kilometre araç kullanması gerekiyorsa onlardan kendilerini karantinaya almalarını bekleyemezsiniz" dedi.

ABD'de kuzeydoğu Arizona, güneydoğu Utah ve kuzeybatı New Mexico bölgelerinde yer alan ve federal yönetimce tanınan Navaho Ulusu bölgesinde yaklaşık 170 bin kişi taşıyor.

Navaho Ulusu şu anda ABD'de kişi başına düşen koronavirüs vakasında diğer eyaletlerin tümünden daha fazla orana sahip. Mayıs itibarıyla yerli rezervasyondaki Kovid-19 ölüm oranı 46 eyaletten de daha yüksek.

Navaholar aynı zamanda ülkedeki en büyük yerli topluluğu.

Tıbbi ekip eksikliği nedeniyle rezervde yaşayan ağır koronavirüs hastaları hava yoluyla diğer bölgelerdeki hastanelere götürülüyordu.

Stowell "Amerikalılar için sanırım ülkenin ne kadar büyük olduğunu ve ihtiyaçların her bölge için farklılaştığını kavramak zor. Şehirlerin ihtiyaçları kırsal alanlardakinden çok farklıdır. Amerikan yerlisi topluluklarının ihtiyaçları zorlu. Çünkü her yerden daha farklı ihtiyaçlara sahipler ve bu da epey ciddi koordine çabayı gerektiriyor" dedi.

 Yiyecek bulma sıkıntısının yanı sıra Navaho Ulusu'nda yaşayan yaklaşık her üç kişiden birinin şebeke suyuna erişimi olmadığı vurgulandı.

Stowell "Şebeke suyu eksikliği işleri zorlaştırıyor. Ancak biz buna belki de ABD'deki diğer tüm sivil toplum örgütlerinden daha aşinayız. Su sanitasyonu ve bulaşıcı hastalık kontrolü birlikte yapılır. Bizim iyi bildiğimiz şey kaynakların nasıl kullanılacağı" ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe, CBS News, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU