Meral Akşener: Tencere, her iktidarı sallar

Akşener’den ‘darbe’ yorumu: İktidar ve küçük ortağının böyle bir gündeme ihtiyacı olabilir

Fotoğraf: AA

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, yeniden alevlenen erken seçim tartışmalarıyla ilgili “Acaba Sayın Erdoğan vatandaşının yaşadığı gerçeklerle yüzleşmeye, millet iradesiyle yüzleşmeye kendisini ne kadar hazır hissediyor? Unutmayalım ki: Tencere her iktidarı sallar” dedi. İYİ Parti lideri, darbe tartışmalarını da suni gündem olarak değerlendirdi.

Meral Akşener, Cumhuriyet gazetesinden İpek Özbey’e gündemle ilgili açıklamalarda bulundu.

“Nasıl oy isteyecekler?”

Akşener, “Erken seçim bekliyor musunuz, MHP’nin tavrı ne olur?” sorusuna şöyle yanıt verdi:

Erken seçim kararı almaya Sayın Erdoğan’ın tek başına yetkisi var. Ancak kendisi küçük ortağının olurunu almadan böyle bir işe kalkışmaz diye düşünüyorum. Küçük ortağın da sorumluluktan uzak ve bu kadar konforlu bir alanı riske etmek istemeyeceğini düşünüyorum. Sonuçta yediği önünde, yemediği arkasında. Maksimum yetki, sıfır sorumluluk... (gülerek) AK Parti açısından baktığımızda ise bu başarısız karneyle o riske gireceği kanaatinde değilim. İşsizlik almış yürümüşken, mutfakta yangın varken, geçim derdinden ülkemizde babalar canlarına kıyıyorken, can derdine düşmüş vatandaşına maske dağıtma işini bile kotaramamışken, bu arkadaşlar vatandaşa gidip nasıl oy isteyecekler?

“Her an seçime hazırız”

Biz her an seçime hazırız. Ancak erken bir seçim olacaksa bunun kararını, Meclis aritmetiği gereği Cumhur İttifakı yani Sayın Erdoğan verecek. Herhalde kendisi anketlere bakıyordur, hesap kitap yapıyordur. Buradaki asıl soru şu: Acaba Sayın Erdoğan vatandaşının yaşadığı gerçeklerle yüzleşmeye, millet iradesiyle yüzleşmeye kendisini ne kadar hazır hissediyor? Unutmayalım ki: “Tencere her iktidarı sallar.”

“Siyasetçi vatandaşın gündemini konuşamıyorsa sıkıntısı vardır”

Akşener, bir süredir siyasetin gündeminde olan “darbe” tartışmalarıyla ilgili olarak şu yorumu yaptı:

Ben böyle suni gündemlerle ilgilenmiyorum. İktidar ve küçük ortağının, ülkemizdeki kötü gidişi konuşmamak için böyle gündemlere ihtiyacı olabilir. Bizim böyle bir ihtiyacımız yok. Daha da önemlisi milletimizin böyle bir ihtiyacı yok. Milletimizin işsizliği konuşmaya ihtiyacı var. Milletimizin geçim sıkıntısını konuşmaya ihtiyacı var. Milletimizin zamları, kaynamayan tencereyi konuşmaya ihtiyacı var. Siyasetçi vatandaşın gündemini konuşmalıdır. Eğer siyasetçi vatandaşın gündemini konuşmuyorsa; sıkıntısı vardır, ondan konuşamıyordur.

“Darbe: Uydurma bir gündem”

Diyelim ki siz Sayın Erdoğan’ın yerindesiniz İpek Hanım. Vatandaşın sırtındaki yük iyice ağırlaşmış, ay sonu gelmez olmuş. Salgında vatandaşınıza nakit desteği vermek yerine, gidip IBAN numarası verip para istemişsiniz.. Siyasi hesaplarla belediyelerimizin önünü kesip, vatandaşın hizmet almasını engellemişsiniz.. Kendi vatandaşınıza maske dağıtamazken ABD’ye şirinlik olsun diye maske göndermişsiniz, onlar da gidip maskeleri PKK-YPG’ye vermiş, rezil olmuşsunuz.. Damat Bakan’ın dalga geçtiği dolar kuru rekor kırmış, cebimizdeki para kuşa dönmüş, işsizlik almış yürümüş, önünü alamamışsınız.. Milletin hazinesini boşaltmışsınız, dar günde vatandaşın yanında olamamışsınız; bu durumda siz ekonomi, kalkınma, istihdam konuşmak ister misiniz? Elbette istemezsiniz. Vatandaşın derdini konuşamayan, darbe gündemi yaratıp onu konuşmak zorunda kalır. Darbe gündemini böyle değerlendiriyorum. Yani tencerenin, mutfağın içler acısı halini gizlemeye çalışan uydurma bir gündem olarak...

“Damat Bakan, milli güvenlik sorunu haline geldi”

Dolar kurunun 7 lirayı aşmasını da eleştiren Akşener, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ı şu sözlerle eleştirdi:

Ekonomiden anlamayan komik damadınızı ülke ekonomisinin başına koyarsanız dolar 7 de olur, 10 da olur. Türk ekonomisini işsizliğe çözüm formülü olarak her patrona, “fazladan bir kişiyi işe alın” diyebilen bir keskin zekâ ve uzmanlık seviyesiyle yönetmeye kalkarsanız o işsizlik azalmaz, aksine artar. Göreve geldiğinden paket üstüne paket açıklayan ve açıkladığı her yeni paketle ekonomimizi daha da kötü bir tabloya sürükleyen Damat Bakan, ülke ekonomisi açısından bakıldığında artık bir milli güvenlik sorunu haline gelmiş durumda. Daha önce söyledim, yine söylüyorum; damada sürekli paket açıklatacağınıza, damadı paketleyip kenara alın, ülkenin önünü bir nebze olsun açın. İpek Hanım; Türkiye içinde bulunduğu bu durumdan çıkar. Demokrasi işler, yargı bağımsızlığı sağlanır, hukuka saygı gösterilirse Türkiye yeniden güvenli bir liman haline gelir. Nefes alır. Dünyada gidecek liman arayan ciddi kaynaklar Türkiye’ye yönelir. Yatırım gelir. Gelen yatırımı doğru kullanırsanız iş dünyamızın iş hacmi artar. İşletmelerimiz daha çok kazandıkça, yeni istihdam yaratır. Kabaca tarif ettiğim bu adımları atmak mucize değil. Biz İYİ Parti olarak çok etkili ve deneyimli bir ekiple çalışıyoruz. Ülkemizin kalkınma politikaları, ekonomi politikaları, ekonomik krizden çıkışı üzerine ciddi projeler hazırlıyoruz. Bazılarını paylaşıyoruz da. Türkiye büyük ve zengin bir ülke. Kaynakları var. Üretimi esas alan bir ekonomik program Türkiye’yi yeniden ayağa kaldırır. Ama onun için önce beş yandaş müteahhidi öncelemekten vazgeçip, doğru bir vizyon koymanız, işi ehline vermeniz ve kaynakları doğru kullanmanız gerekir.

 

Cumhuriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU