Ahmaud Arbery için adalet isteyen performatif 'hashtag'lerinizi görmek istemiyorum

O günün video görüntüleri aracılığıyla Amerika'yı siyahi insanların gözünden görebilirsiniz. Şimdi bunun hakkında bir şeyler yapın

Ahmed Arbery cinayeti sonrası geçen hafta Georgia, Atlanta başta olmak üzere ABD'nin pek çok yerinde protesto gösterileri düzenlendi (AP)

Şimdiye dek Ahmaud Arbery'yi bir şekilde duyduğunuza eminim. Belki de kelimenin tam anlamıyla avlanıp öldürüldüğü o korkunç videoyu gördünüz; belki de sosyal medyada bununla ilgili bir gönderi gördünüz. Görmediyseniz sizin için özetlememe izin verin. Georgia'da genç ve parlak siyahi bir erkek eceli gelmeden öldürüldü çünkü koşmak isteyen siyahi bir erkek, birini onu bir değil, iki kez vuracak kadar tehdit altında hissettirdi, hem de tüm bu karşılaşmayı filme alırken. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bir kez daha silahsız siyahi bir erkek vuruldu, bir kez daha birkaç günlük hashtag'ler ve koltuk aktivizmi başladı. Bu konuda yazmaktan yoruldum ve kardeşim Collin'nin sıradaki olmasından endişeleniyorum ne var ki herhangi bir değişiklik beklemiyorum. Asla beklemem. Silahsız genç siyahi erkeklerin vurulması linçler kadar sistemseldir; fark şu ki bu korkunç trajediler artık sıklıkla kameraya yakalanıyor. Katiller neredeyse her zaman, ister sivil ister polis olsun, suçlayıcı video kanıtlarına rağmen yasaların görmezden geldiği beyaz erkekler oluyor ve siyah bedenler her zaman olduğu yerde kalakalıyor, sanki "Benim gibi görünüyorsan koşmaya, kapşonlu giymeye ya da Skittles yemeye müsaaden yok. Hiçbir yer ve hiçbir şey senin için güvenli olmayacak” dercesine.
 


Bu sadece, mahallesinin etrafında hoş bir koşuya çıkmışken arabaları soyduğunu sanan bir baba-oğul ikilisi tarafından iki defa vurularak öldürülen genç erkek Ahmaud Arbery'yle ilgili değil. Sadece onunla ilgili olmasını istiyorum ama değil. Fakat bu noktada, siyahi bir adam vurulduğunda öfkelenmek hem bir ayrıcalıktır, hem de performatiftir. Siyah anneler böyle durumlarda oğullarına derhal silahsız olduklarını ve polise tehdit oluşturmadıklarını anlatmalarını söylemeye alışıktır. Siyahi toplum bunun rutin bir şey olduğunu biliyor ve buna hazırlıklı. Ama ortada görüntü olduğunda bu tür ırksal  yönelimli şiddetten bu denli etkilenmeyen topluluklar bunu kendileri de görüyor ve deneyimleyebiliyor. Bizim Amerikamıza hoş geldiniz. 

Bunu görüp bir değişim yaratmaya yardımcı olmak istediğinizi anlıyorum ama bir ya da iki kişiyi hesap vermeye zorlanmasını talep etmek, bir imza kampanyasına imza atmak, bir Instagram hikayesi paylaşmak ya da bir hashtag retweet'lemek yalnızca daha fazla #...içinadalet (#Justicefor...) hashtag'i yaratacak. Siyahi insanları daha güvende kılmak için ilerici bir değişiklik yapılmazken medya öfkesi ne işe yarar? Trayvon Martin, Mike Brown veya Eric Garner'a sorun. Liste uzayıp gidiyor ve her yıl yeni isimler ekleniyor. Sorun sistemseldir ve bu nedenle çözüm de öyle olmalıdır. 

Halkın gücü var, özellikle de sayı yönünden. Arbery katillerini kovuşturmayı reddeden bölge başsavcısının seçimlerdeki rakiplerine bağışta bulunmaktan sorunu kendi belediye meclisinize taşıyıp polisin zorunlu olarak vücut kamerası takmasını talep etmeye kadar kaynaklarınızı siyahi erkeklere karşı sivil ya da polis şiddetine son vermek için kullanmanın birçok yolu var. Ayrıcalıklarınızı kullanarak siyahların sesini ve tecrübelerini yükseltmek için bir retweet'ten daha büyük bir çaba sarf etmeksizin oy verebilir, aday olabilir, propaganda yapabilir, bağışta bulunabilir, protesto edebilirsiniz. Olumlu bir değişim yaratabilirsiniz ama bunu bir sosyal medya sitesindeki pasif bir tıklamayla yapamazsınız. 

Pasif bir tepki, haber manşetlerden kaybolduğunda hiçbir şeyin değişmemesiyle sonuçlanır. Adalet sabır, politik çalışma ve önemli miktarda duygusal emek gerektiren tutarlı ve sürekli bir çabadır. Ahmaud Arbery ve ondan önce haksız yere öldürülen Emmett Till'den Tamir Rice'a tüm silahsız siyahi erkekler adaleti hak ediyor, yalnızca buna duyduğunuz çevrimiçi adanmışlığı değil. Buna inanıyorsanız bunu eyleme çevirin, çünkü adalet ancak kitlelerin aktif olarak talep etmesi durumunda elde edilebilir.
 

https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU