Akit yazarından Ziya Selçuk’a eleştiri: Köy Enstitüleri’ni öven ‘bakan’dan Türkiye hayır ‘görmez’

Rasim Bolbol: Siz her ne kadar Köy Enstitüleri konusunun siyasi mülahazalarla değerlendirilmemesi gerektiğini söyleseniz de inanın bu mümkün değil sayın Bakan!

Fotoğraf: AA

Akit gazetesi yazarı Rasim Bolbol, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un Köy Enstitüleri için paylaştığı mesaja tepki gösterdi.

Bolbol, “Dikkat çekiciydi Ziya Bey’in Twitter’dan dile getirdiği hususlar. Her şeyden önce, AK Parti’nin eğitim politikasının kimlere emanet edildiği açısından önemli ipuçları veriyordu bize. En azından, 18 yıllık bir ‘iktidar’ın eğitim konusunda hâlâ ‘muktedir’ olamadığını ayan beyan ortaya koyuyordu” ifadesini kullandığı yazısında Selçuk’un paylaştığı şu mesajı hatırlattı:

Yaparak, yaşayarak güçlüklerle başa çıkmayı öğreten bir eğitim anlayışı sunan Köy Enstitüsü modeli her türlü siyasi tartışmanın dışında, ortaya koyduğu pedagojik yaklaşımla iz bırakmıştır. Kuruluşunun 80. yılında emeği geçenlere rahmet ve minnetle…

Bolbol, Selçuk’a özetle şu eleştirileri yöneltti:

Görüyorsunuz değil mi?

Meğer “Köy Enstitüleri yaparak, yaşayarak güçlüklerle başa çıkmayı öğreten bir eğitim anlayışı” sunmuş bu topluma.

Gerçekten şaka gibi. 

Köy Enstitüleri’nin “İslam düşmanlığı aşılamak”tan başka “eğitim anlayışı” mı vardı Allah aşkına?

CHP’nin meşhur Milli Eğitim Bakanı Hasan Âli Yücel tarafından 17 Nisan 1940’ta açılan bu enstitülerin asıl niyeti “dinsiz nesiller yetiştirmek” değil miydi?

Mezkur okullar, kapanana kadar materyalist, pozitivist, evrimci bir metotla körpe dimağları iğdiş eden “misyonerler” çıkarmadı mı?

EVzjX6jWkAQyQTM.jpg
Köy Enstütileri. (Fotoğraf: Twitter / Ziya Selçuk)


“Bakan”sınız, fakat görmüyorsunuz Ziya Bey!

Siz her ne kadar Köy Enstitüleri konusunun siyasi mülahazalarla değerlendirilmemesi gerektiğini söyleseniz de inanın bu mümkün değil sayın Bakan! 

Zira mahut enstitüler siyasetin tam da göbeğindeydi. Bu enstitülerde görev yapanlar CHP’nin 6 okunu zihinlere çakmak için adeta birer militan gibi çalışıyordu. 

Bunlar kesinlikle bizim iddialarımız değil. 

Köy Enstitüleri’nin siyasi bir proje olduğunu, sizin bugün “rahmet ve minnetle” andığınız Hasan Âli Yücel söylüyor yine. 3 Haziran 1942 günkü TBMM oturumunda, “Köy Enstitüleri ile köy çocuklarını kendi siyasal düşüncelerine göre yetiştireceklerini” belirtiyor.

 

Akit, Indpendent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU