“Perakendede indirim kampanyaları normalleşme sürecini hızlandıracak”

Deloitte tarafından hazırlanan “Perakende sektörü COVID-19 sonrası döneme nasıl hazırlanmalı?" raporunda, sektörün eski hareketliliğine kavuşması için yapılması gerekenler sıralandı

"E-ticaret rekor seviyeye ulaşsa da toplam ciro, eski dönemin gerisinde" / Fotoğraf: Pixabay

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ardından iş dünyası, normalleşme dönemi için hazırlıklarını hızlandırdı.

Muhasebe, denetim, vergi ve yönetim danışmanlığı hizmeti sunan Deloitte şirketi tarafından hazırlanan “Perakende Sektörü COVID-19 sonrası döneme nasıl hazırlanmalı?” başlıklı raporda, değişecek trendler (eğilim) ile şirketlerin gerçekleştirmesi gereken hamlelere yer verildi.

Raporda, Kovid-19 salgınından en fazla etkilenen sektörlerden arasındaki perakende sektörünün eski günlerine dönebilmesi için tüketici taleplerinin doğru karşılanması, psikolojisinin doğru yönetilmesi, çalışanların fiziksel ve duygusal yönden korunması gerektiğine dikkat çekildi.

“Özellikle gıda dışı perakende sektörü zorluklarla karşılaşıyor"

Deloitte Türkiye Perakende Sektörü Lideri Hande Özdiler Yılmazkaya, salgın nedeniyle alışveriş merkezleri ve mağazaların kapanması sonucunda perakende sektörünün önemli ölçüde etkilediğine işaret ederek, özellikle ciroların önemli bir kısmını müşteri trafiğinden elde eden gıda dışı perakende sektörünün zoruluklarla karşılaştığını söyledi.
 

Deloitte. Hande Ozdiler Yilmazkaya.JPG
Hande Ozdiler Yilmazkaya / Fotoğraf: Independent Türkçe


“Kriz sürecinde aksiyon alan firmalar, rakiplerine göre avantajlı”

Salgından sonraki dönemde, çalışanları hem fiziksel hem de duygusal yönden korumanın şart olduğuna vurgu yapan Yılmazkaya, kriz sürecinde bu alanda harekete geçen firmaların, önümüzdeki döneme rakiplerinden daha avantajlı başlayabileceğine de değindi.

“E-ticaret rekor seviyeye ulaşsa da toplam ciro eski dönemin gerisinde”

Raporda gıda dışı perakende sektöründe mağazaların kapatılması ve gıda perakende sektöründe sosyal mesafe uygulamaları nedeniyle alışverişlerin ağırlıklı olarak e-ticaret kanallarından yapıldığına yer verildi.

Firmaların e-ticaret ciroları rekor seviyelere ulaşsa da koronavirüs öncesindeki dönemde fiziksel kanallardan elde edilen ciroya ulaşılmasının pek mümkün olmadığı ileri sürüldü. 

Bu nedenle toplam ticarette önemli bir yere sahip mağaza formatının gerekli önlemlerle yeni döneme hazırlanmasının krizi atlatmada kritik önem taşıdığına vurgu yapıldı.

Raporda ayrıca küresel piyasalardan örneklerle bu döneme hazırlanmak için perakendecilerin ne tür hazırlıklar yapması gerektiğine değinildi ve genel olarak hazırlıkların "Tüketicileri mağazaya çekmek için yapılması gerekenler", "Mağaza içerisinde güvenli alışveriş ortamını sağlamak için yapılması gerekenler" ve "Operasyonel devamlılığı sağlamak için yapılması gerekenler" şeklinde gruplandırıldı. 
 

mağaza giyim çanta ayakkabı alışveriş Pixabay.jpg
Fotoğraf: Pixabay


“İletişim ve indirim kampanyaları mağazalara dönüşü hızlandıracak”

Kalabalık yerlerden kaçınmaya şartlanan tüketicilerin en azından belirli bir süreliğine alışveriş merkezleri ve mağazalar gibi yerleri tercih etmeyebileceğinin altı çizilirken, özellikle sadık müşterilere yönelik farklılaştırılmış değer önerileri kullanılarak kampanyalar düzenlemenin, mağazalara geri dönüşü hızlandırabileceğine de değinildi. 

Raporda, mağaza içi alışverişe yönelik indirim kampanyaları veya mağazaya özel ürünlerin, bu noktaları yeniden birer çekim noktasına dönüştürmede etkili olabileceği de yer buldu.

“Hayat normale dönse de tüketicilerin virüs kapma endişesi devam edebilir”

Rapora göre salgın sonrası dönemde hayat normale dönse de tüketiciler, bir süre psikolojik olarak virüs kapma olasılığına karşın endişeli davranabilir.

Tüketicileri rahatlatmak için sosyal mesafe uygulamaları, mağazada aynı anda limitli sayıda müşteri bulundurma, yine mağazada hem personelin hem de müşterilerin kullanımına yönelik dezenfektan bulundurma gibi öneriler de var. 

“Kasiyersiz kasalar tüketiciyi rahatlatabilir”

Temassız ödeme ve kasiyersiz kasa çıkışı uygulamaları tüketicileri rahatlatacak hamleler arasında. 

Video kamera ve hareket sensörü kullanarak alınan ürünleri tespit eden ve tüketicilerin kredi kartlarını eşleştirdikleri mobil uygulama yoluyla ödemeleri alan uygulamalar, raporda örnek olarak veriliyor. 

Operasyonel devamlılığı sağlamak için yapılması gerekenler hakkında görüşlere ilişkin ise şu bilgiler yer aldı: 

Bir süredir kapalı olan mağazaların tekrar alışverişe açılması operasyonel açıdan iyi bir planlama gerektirecektir.

Envanter kontrollerinin yanı sıra özellikle hazır giyim kategorisinde sezonsal ürünlerin de yer alması nedeniyle tüketici alışkanlıklarında yaşanabilecek değişimleri de göz önünde bulundurarak, bazı düzenlemelere gidilmesi gerekebilir.

 

Independent Türkçe, Deloitte

DAHA FAZLA HABER OKU