Vizonlara koronavirüs bulaşınca kürk ticaretinin bitirilmesi için çağrı yapıldı

Vahşi yaşam ticaretini durdurun: Hayvan hakları savunucusu, “Kovid-19’dan öğrenmemiz gereken derslerden biri, ciddi sonuçları olmaksızın hayvanları dayanıklılıklarının sınırına zorlamaya devam edemeyeceğimizdir” dedi

Vizonlar dışında pangolin ticaretine yönelik de daha önce benzer çağrılar yapılmıştı (Reuters)

Hayvan hakları savunucuları, koronavirüsün bulaştığı hayvanların en sonuncusunun vizonlar olmasının ardından kürk ticaretinin sonlandırılmasını istedi.

Hollanda’daki iki kürk çiftliği, vizonların koronavirüs testinin pozitif çıkmasının ardından karantinaya alındı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Nefes darlığı belirtileri göstermelerinin ardından teste tabi tutulan feret benzeri hayvanların, hastalığı virüsün bulaştığı çalışanlardan kaptığı düşünülüyor.

Hollanda’da yeni vizon çiftliklerinin kurulması 2013’te yasaklanırken, mevcut kürk çiftliklerininse 2024’e kadar kapanması gerekiyor.

Hayvan hakları örgütü Peta, çiftliklerin derhal kapatılması talebiyle bakanlara mektup yazdı.

Örgütün mektubunda şu ifadelere yer verildi:

Hayvan istismarından kaynaklanan küresel krize rağmen vizon çiftliklerinin neredeyse 4 yıl daha her zamanki gibi işlerini sürdürmesine izin verilmesi hem insanlara yönelik risk hem de vizonların kendisine verilen zarar açısından mazur görülemez.

Humane Society International adlı hayvanları koruma örgütü, diğer ülkelerde on milyonlarca vizon, tilki, rakun köpeği, çinçilla ve tavşanın yetiştirildiği fabrika çiftliklerinin “hem insan hem de hayvan sağlığı için gereksiz ve kabul edilemez bir risk oluşturduğu” uyarısında bulundu.

Humane Society International’ın Birleşik Krallık genel direktörü Claire Bass, binlerce hayvanın “sağlıksız, kalabalık ve stresli koşullarda, çok az veteriner bakımıyla kapalı tutulduğu” bu tür fabrikaların “bulaşıcı hastalıklar için üreme alanı” olduğunu söyledi.

Bass, şunları ekledi:

Kovid-19’dan öğrenmemiz gereken derslerden biri, hem insan hem de hayvan sağlığı için ciddi sonuçları olmaksızın hayvanları dayanıklılıklarının sınırına zorlamaya devam edemeyeceğimizdir. Kürk çiftçiliğini aşamalı olarak sonlandırma sürecinde olan Hollanda ve diğer ülkeleri işletmelerinin kapatılmasını hızlandırmaya, Çin ve Finlandiya’nın da aralarında bulunduğu henüz yasak getirmeyen ülkeleriyse bu doğrultuda adımlar atmaya çağırıyoruz.

Çin Mühendislik Akademisi tarafından 2016’da yayımlanan rapora göre, Çin’in vahşi yaşam ticaretinin yüzde 75’ine kürk ürünleri egemen. Rakun köpeği, tilki ve vizon gibi hayvanlar, vahşi hayvanların satıldığı hayvan pazarlarında yaygın şekilde görülüyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU