ÇAYKUR Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim: Çay hasadında bir sıkıntı olacağını düşünmüyoruz

Koronavirüs salgını sebebiyle çay hasadında ortaya çıkan belirsizliklerin odağındaki ÇAYKUR Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim, Independent Türkçe’ye konuştu

Fotoğraf: AA

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pandemisi sebebiyle çay hasadında ortaya çıkan belirsizliklerin odağındaki ÇAYKUR’un Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim, Independent Türkçe’ye konuştu.

Yaş çay üreticilerinin sorun ve taleplerinden ÇAYKUR’un önümüzdeki dönemde sürdüreceği faaliyetlere kadar çeşitli başlıklarda önemli açıklamalarda bulunan Alim, çay hasadında bir sorun yaşanacağını düşünmediklerini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tüm toplumu koruyucu anlamında gözeten insani maddeler

ÇAYKUR’un 2020 yaş çay alım sezonu ile ilgili koronavirüs ile mücadele kapsamında oluşturduğu 44 maddelik acil eylem planı hakkında konuşan Alim, “44 madde tamamıyla üretici, çay alım evi ve çalışan il nakliyecinin çalışma düzeninin Kovid-19’a göre düzenleyen sağlık anlamında tüm toplumu koruyucu anlamında gözeten insani maddelerdir” dedi.

"Kota uygulanacak; yılların en yükseği olacağı belirtilmiştir"

Alim, üreticilerin geçmişten bu yada şikayetçi oldukları ve özellikle bu sezon uygulanmamasını talep ettikleri çay alım kotası ile ilgili “Çayda kota uygulanacak mı?” sorusunu şöyle yanıtladı: 

Günlük kapasitemiz 47 fabrika 9 bin 100 ton/gün’dür. Bunun üzerine çıkınca muhakkak uygulanması gerekli, aksi durumda hammadde dökülmesi gerekir; çünkü bekletilme şansı yoktur. Kota yılların en yükseği olacağı belirtilmiştir.
 

Yusuf Ziya Alim.jpg
ÇAYKUR Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim


"Budama yapamayan üretici yok kadar azdır"

ÇAYKUR tarafından çay bahçelerinde her yıl yapılması zorunlu tutulan budama işleminin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pandemisi sebebiyle bu yıl yapamayan üreticilerin çayının alınıp alınmayacağı konusunda da açıklamalarda bulunan Alim, şunları söyledi:

Çayda budama yapamayan üretici yok kadar azdır. Varsa da haber vermesi durumunda gerekli işlemler ünitelerimizce yapılmaktadır. Budama yapmayanın çayı her zaman olduğu gibi alınmayacaktır. Bu bir Kovid-19 meselesi değildir. Ne zaman budanırsa (çay hasatı yapılmadan) işlemler yapılacaktır. Birinci sürgünde çayını toplayamayıp, budamasını yapan ancak ikinci sürgünde evsafına uygun çay hasatı yapan üreticinin çayının alınmaması gibi bie durum mevzu bahis değil. Esnafına uygun çay alımı yapılır.


Çayın bahçeden toplanmasının ardından ÇAYKUR tarafından açılan alım evlerinde gerçekleştirilen işlemlerin geçmiş yıllardan farklı olarak sürdürüleceğini belirten Alim, “Farklı bir çalışma şekli olacak randevulu sistemle, 44 madde içinde açıkça belirtilmiştir. Genellikle yaşlıların alım yerlerine gelmesinin uygun olmadığı yönünde üretici bilgilendiriliyor” dedi.

"Çay hasadında bir sıkıntı olacağını düşünmüyoruz"

Özellikle çay üretimi yapılan şehirlere ulaşım sorunu yaşayan üreticilerin çaylarının nasıl toplanacağı konusunda ortaya çıkan kaygılara yönelik açıklamalarda bulunan ÇAYKUR’un Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim, “Çay hasadında bir sıkıntı olacağını düşünmüyoruz. Bir şekilde yakınları aracılığıyla hasat yapılacaktır diye düşünüyoruz. Belki yarıcılar aracılığıyla olacaktır” ifadelerini kullandı.

"Stoklar kampanya başlangıcında önceki yılların altında olacaktır"

Geçtiğimiz yıl ÇAYKUR’un belirlenen miktarın üzerinde çay alımı yapmasının ÇAYKUR’a maliyeti ne olduğu ve bu yıl yaşanan Kovid-19 pandemisinin ÇAYKUR’a nasıl bir maliyet yaratacağı sorusunu da yanıtlayan Alim, şu ifadeleri kullandı:

İktisadi kurallar gereği belli bir yerden sonra hammadde alımı tabii ki işletmeyi etkiler. Ancak üreticinin korunması anlamında alımlar yapılmıştır. Bu fazlalık alımlar ilk kez özel sektöre tasnifli çay satışıyla eritilmiştir. Stoklar normal seyrinde devam etmektedir. Şimdilik bir sıkıntı yoktur. Hatta stoklar kampanya başlangıcında önceki yılların altında olacaktır.

 

 

Independent Türkçe

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU