Christopher Nolan yeni filmi Tenet’in gösterim tarihini ertelememekte kararlı

Gösterim tarihi 17 Temmuz 2020 olan yapımın koronavirüs pandemisine rağmen ertelenmemesinin ardındaki nedenin Christopher Nolan olduğu belirtildi

Pek çok sinema filminin aksine, senenin merakla beklenen yapımlarından Tenet’in henüz gösterim tarihini ertelememesinin nedenin Christopher Nolan olduğu belirtildi.

Screen Rant’ta yer alan habere göre Oscar adayı yönetmenin öne çıkan bilimkurgu filmi, 2020’nin orijinal gösterim tarihi bu yaz olan ve koronavirüs salgınıyla ertelenmeyen tek film.

Yeniden açılarak yeni filmler göstermeyi hedefleyen yabancı sinema zincirleri, Tenet’in izleyiciyi sinema salonlarına döndürecek gişe rekortmeni olmasını umuyor.

Sinemaseverlerin sağlığı ve güvenliği için salonlarda sınırlamalar olacağından film açılışında büyük bir izleyici kitlesine ulaşamasa da mevcut gösterim tarihinde çıkarsa sınırlı rekabetten dolayı vizyon süresinin uzun olması bekleniyor.

tenet - 2.jpg
Filmin başrollerinde John David Washington ve Robert Pattinson var (IMDb)

 

Tabii ki bugün hala devam eden sağlık krizi başlamadan önce de Christopher Nolan salonların seyirciye açık tutulmasının savunucusu durumundaydı. Hatta geçen ay kaleme aldığı bir yazıda, insanların aylar süren sosyal mesafe sürecinin ardından film gösterimlerinin sunacağı “kolektif insan etkileşimini” hevesle bekleyeceğini öne sürerek ABD kongresini sinema salonlarına mali yardımda bulunmaya çağırmıştı.

Anlaşılan, (sürpriz olmayan şekilde) Tenet’in temmuz ortasındaki gösterim tarihine sadık kalmasının başlıca sebebi de Christopher Nolan’mış.

IMAX CEO’su Richard Gelfond, Nolan’ın Tenet’in ertelenmemesi için mücadelede en ön safta yer aldığını belirtti. Gelfond şunları söyledi:

ABD’de salonları açmak ve filmini planlanan şekilde temmuzda vizyona sokmak için Chris Nolan kadar uğraşan başka kimseyi tanımıyorum.

Tenet’in post-prodüksiyon safhasının mevcut tecrit önlemlerine karşın devam ettiğini doğrulayan Gelfond, IMAX’in “iş akışına bir dizi uzaktan uygulama eklemesiyle” sayılı çalışanın iş tesislerine erişiminin güvenli hale getirilip filmin yaz için planlanan gösterim tarihine yetişmesi için çalışılmasına olanak sağlandığını belirtti.  

Elbette Tenet hazır edilse de onu temmuzda gösterime girmekten alıkoyabilecek başka etkenler var. ABD’de Georgia gibi sayılı eyalet, sinema salonları gibi işletmelerin yeniden açılmasına izin verirken diğer yerlerin çoğu daha temkinli davranıyor. Özellikle California, sinema salonların tekrar açılmasına kadar aylar geçebileceğini söylüyor.

Warner Bros. Tenet’i doğrudan internet yayını platformlarına açmak yerine salonlarda gösterime sokma konusunda kararlıyken, ABD’deki en büyük pazarlara oynama olanağı netleşmeden muhtemelen filmi gösterime sokmak istemeyecektir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Filmin yapımının daha pazarlama süreci başlamadan 200 milyon doların (yaklaşık 1,4 milyar TL) üstünde bir maliyeti olduğu göz önüne alındığında stüdyo, filmi bir avuç yerde gösterime sokmayı göze alamayacaktır.

Ayrıca araştırmaların gösterdiği üzere insanlar film gösterimleri gibi kitlesel düzeyde kamu etkinliklerine katılım  konusuna, güvenli olduğu beyan edildikten sonra bile temkinli yaklaşacak. Bu da Tenet’in neticede ertelenmesine neden olabilecek bir başka etken.

Bir bilimkurgu gerilimi olan Tenet’in temmuzda kitleleri salonlara yeniden buyur edecek film olması fikri harika da olsa bunun mümkün olacağını söylemek için henüz çok erken.

Kovid-19 salgını hala kontrol altına alınabilmiş değil ve bazıları için salonlar yaz sonuna kadar açılacak mı, yoksa bekleyip sonbaharda tekrar denemeleri mi gerekecek sorusu merak konusu.

Çabası takdire şayan olsa da Nolan’ın bile bunu değiştirmek için yapabilecekleri sınırlı. Bu sırada herkes sosyal mesafe uygulamaya devam etmeli ve belki de durum Tenet’in planlanan tarihine uymasını sağlayacak kadar güvenli hale gelir.
 

Screen Rant

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

DAHA FAZLA HABER OKU