Ormanlara yeni gözcü: İHA’lar yangınları önlemek için uçacak

Türkiye’de ilk kez bu yıl ormanları korumak için İHA’lar kullanılacak İHA’lar orman yangınlarını erken tespit ederek, büyümelerini önlemek için uçacak

Fotoğraf: egepostasi.com

Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte orman yangını tehlikesi de büyüyor. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM) yangınla mücadele hazırlıklar ile ilgili bir açıklama yaptı.

Yaptığı yazılı açıklamada, Hatay'dan başlayıp Akdeniz ve Ege sahilinden İstanbul'a kadar uzanan kıyı bandının orman yangınları için en riskli bölgeler olduğunu aktaran Bakan Pakdemirli, “her büyüklükte ve zorluktaki yangına karşı hazırlıkları tamamladıklarını” ifade etti.

Pakdemirli, orman yangınlarıyla mücadelede 3 temel strateji belirlediklerini kaydederek, "Bunların birincisi önleme yani yangın çıkmasına mani olacak eğitim ve bilinçlendirme çalışması. Unutmayalım ki orman yangınlarının yüzde 88'i insan kaynaklı ve bu oranın inmesi ancak eğitim, bilinçlenme ve dikkatle sağlanabilir" dedi.

 

thumbs_b_c_0488bb705ea2d0c673405970c5f79fc1.jpg
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli / Fotoğraf: AA

 

Kuşbakışı kontrol başlıyor

İkinci stratejilerinin erken uyarı, hızlı ve etkin müdahale olduğunu belirten Pakdemirli şunları söyledi:

Orman yangınlarını tespitte bu yıl ilk defa İHA'lardan faydalanmaya başlıyoruz. Ülke genelinde 776 yangın gözetleme kulesinden ormanlarımızı izliyoruz. Yangından anında haberdar oluyor ve 1140 noktada konuşlanmış ilk müdahale ekiplerimizle en kısa sürede yangınlara müdahale ediyoruz. Böylece yangınlara ilk müdahale süremizi 12 dakikaya indirdik.

Yangınla mücadele kapsamında yaklaşık 8 bin aracın görev yapacağını ve 300 arazözü de bu yıl yenileyeceklerini bildiren Pakdemirli, 18 bin 545 personelin hazır olduğun ayrıca ek alım yapılacağını aktardı.

 

thumbs_b2_ae004a87edf798a76538d3661150099d.jpg
Fotoğraf: AA

 

Aynı yıl ağaçlandırılıyor

3. stratejinin, yanan alanların tekrar ağaçlandırılması, bir başka deyişle rehabilitasyon çalışmalarından oluştuğunu aktaran Pakdemirli, "Yanan ormanlık alanları ilk ağaçlandırma sezonunda yani aynı yıl içinde tekrar ağaçlandırıyoruz. Anayasa gereği bu alanları başka bir maksatla asla kullandırmıyoruz. Ağaçlandırırken asli türlerin korunmasına da dikkat ediyoruz" dedi.

Sıcak geçen 2019 yılında başta Avusturalya olmak üzere dünyanın pek çok yerinde büyük orman yangınları çıktı. Türkiye’de de 4 bin hektarın üzerinde orman alan yandı. En fazla zarar ise İzmir, Aydın ve Denizli’de yaşandı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU