Türkiye’de 1 Mayıs: Kadıköy ve Taksim’de gözaltı, siyasilerden kutlama, muhalefetten eleştiri mesajları

Muhalefetten isimler 1 Mayıs kutlama mesajlarında Taksim’e çelenk bırakmak isteyen DİSK’lilerin gözaltına alınmasını eleştirdi

Taksim'de DİSK'lilere yapılan müdahaleden. (Fotoğraf: Reuters)

Bugün  1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını gölgesinde kutlanıyor.

Türkiye’de 3 günlük sokağa çıkma yasağının bugün başlaması nedeniyle sokaklar boş olsa da bugün Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’ndan (DİSK) bir grup Taksim’de anma yapmak istedi ancak polis engeliyle karşılaştı. DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu dahil 20 kişi gözaltına alındı.

Kadıköy’de de gözaltı

İskele Meydanı'nda bir araya gelerek slogan atan bir grup, yürümek istedi. Bölgede önlem alan polis ekipleri, yürüyüşe izin verilmeyeceğini belirterek gruba dağılmaları yönünde uyarıda bulundu. 

Gruba yapılan müdahalede, 11 kişi gözaltına alındı. Kovid-19 tedbirleri kapsamında uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasını ihlal ile Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet nedeniyle gözaltına alındıkları öğrenilen şüpheliler, Vatan Caddesi'ndeki Güvenlik Şube Müdürlüğü’ne götürüldü.

20200501_2_42196309_54424857-min.jpg
Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Hak-İş) üyeleri, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk koydu. (Fotoğraf: AA)

Birleşik Kamu İşgörenleri Sendikaları Konfederasyonu (Birleşik Kamu-İş), Kamu Çalışanları Hak Sendikaları Konfederasyonu (Hak-Sen), Sivil Memurlar Sendikası (Sime-Sen), DİSK Nakliyat İş Sendikası ve Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) üyeleri de küçük gruplar halinde Taksim’e gelerek çelenk bıraktı.


Muhalefetten gözaltılara tepki

Muhalefet cephesi DİSK’lilerin gözaltına alınmasını eleştirdi. Milletvekillerinin paylaştığı mesajlardan bazıları şöyle:

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU