Çiftçiler, işçi bulmakta zorlanıyor... Ücret ve giderlerdeki artış fiyatları artırabilir

Çiftçi Fatih Güleç, koronavirüs tedbirleri kapsamında tarım işçisi bulmakta zorlanmaları nedeniyle ücretlerin iki katına çıktığını belirterek, giderlerin artmasından dolayı tarım ürünlerinde fiyat artışının muhtemel olduğunu söyledi

Koronavirüs salgınının şehirler arası seyahatlere getirdiği kısıtlamalar tarımda çalışacak işçi sıkıntısına yol açtı.

Eskişehir’de kendisine ait olan “Farmobile” projesi kapsamında organik tarımla uğraşan Ziraat Mühendisi Fatih Güleç,  yaşanan sorunu sosyal medya hesabı aracılığıyla duyuruyor.

Independent Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Güleç, yaz sezonu için işçi aramaya başladığını ancak geçen yıl aynı yerin hazırlığını 300 liraya yaptırdığı halde bu yıl aynı yer ve aynı iş için 600 liraya zorlukla işçi bulduğunu söyledi.

Sektörde genel olarak tarımda çalışacak işçi bulmada sıkıntı bununla beraber de işçi ücreti artışı olduğunu söyleyen Güleç, benzer sorunun farklı bölgelerde tarımla uğraşan arkadaşları arasında da yaşandığını belirterek, “En son Kütahya Gediz’de domates yetiştiriciliği için fide diken arkadaşımızın geçici tarım işçilerini getiremediklerini, fazla ücret ve işçi bulma konusunda sıkıntıları olduğunu öğrendik” dedi.

fatih1.jpg
Fatih Güleç / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Başka bölgelerde de işçi sıkıntısı var

Güleç, yaşanan işçi sıkıntısının en çok büyük alanlarda büyük üretim yapılan işletmeleri etkileyebileceğini iddia ederek, koronavirüs nedeniyle iş gücü sorunundan sonra tarımda en önemli sıkıntıların lojistik ve nakliye alanında olacağını öne süren Güleç sözlerini şöyle sürdürdü:

Hasat edilen ürünün perakende dağıtım için işlenmesi, ayrılması ve paketlenmesinde de gereksinim duyulan iş gücü, nakliye ve lojistik alanlarında da sıkıntı yaratacaktır. Kimsenin dikkat çekmediği ama bence önemli olan bir başka sorun da virüsün sebze ve meyve üzerinde yaşayıp yaşamadığı, eğer yaşıyorsa ne kadar kaldığı konusunda yapılan bilimsel araştırmalardır.  Yıkayıp yemek yeterince güvenli midir? Bu sorularla tüketici taze sebze ve meyveden uzaklaşabilir ve bu arz azalmasına neden olabilir.

“Fiyatlar artacaktır”

Zaten pahalı olan tarımsal girdiler bu pandemi nedeniyle katlanarak arttığını söyleyen Güleç, “ Bu durum üretim maliyetini ve dolayısıyla tüketicinin ödeyeceği fiyatı artıracaktır.

Hele ithalatta yaşanması muhtemel sıkıntıları da ekleyecek olursak artışın oranını gözümüzde canlandırabiliriz” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

Bir örnekle detaylandıralım; Gediz’de domates yapan arkadaşımızın tarlada kalan domatesine salça fabrikası 70 kuruş taban fiyat veriyor. Bu rakam geçen sene 35 kuruştu. Demek ki fabrika üretimde daralmayı ve satın alınacak ürün bulmakta zorlanacağını hesaplayıp bu rakamı teklif ediyor. Bu rakamlar salçalık domateste. Biliyorsunuz satılmayan, tarlada kalan domates salça fabrikasına gider, yani bu rakamlar dip rakamlardır. Salçalık domatesin 70 kuruş yaptığı yerde, sofralık domates tarlada 1,5 lira eder bu durumda. Tüketiciye ulaşana kadar kaç lira olacağını hayal gücünüze bırakıyorum.

mevsim.jpg
Mevsimlik işçilerin batıdaki tarım sahalarına ulaşması için ek önlemler alındı / Fotoğraf: AA

 

Mevsimlik işçiler için önlemler açıklanmıştı

Bilim Kurulu’nun tavsiyesi ile geçtiğimiz günlerde  mevsimsel tarım işçileri için de önlemler açıklandı.

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’nun aldığı kararlara göre işçiler sağlık kontrolleri yapılmadan yola çıkamayacak ve işçilerin konakladığı çadırların arasında en az 2 metre mesafe olacak.

Yine aynı kararlara göre tarım işçilerinin çevrede yaşayanlarla sosyal iletişimi kesilecek. Market, pazar gibi günlük ihtiyaçların karşılanması için bir temsilci seçilecek. Bu kişi dışında kimse alışveriş yapmayacak. Çadırlar arasında en az iki metre olacak.

Ayrıca tarım işçilerinin getirtilmesi ve tarım alanlarına ulaştırılması için valiliklerde devreye girecek.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU