Türkiye’de tarım ürünlerinin alışverişini kolaylaştıracak ‘Dijital Tarım Pazarı’ tanıtıldı

Türkiye’de tarım ürünlerinin alışverişinin daha kolay ve hızlı gerçekleşmesini amaçlayan Dijital Tarım Pazarı (DİTAP), Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ev sahipliğinde tanıtıldı

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin ev sahipliğinde, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun da katılımıyla video konferans üzerinden Dijital Tarım Pazarı'nın (DİTAP) tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Dijital Tarım Pazarı ile tohumdan çatala kadar olan zincirin izlenebileceğini belirterek, "Çiftçimiz ürünlerine rahatlıkla pazar bulabilecek, tüketicimiz ve esnafımız aradığı kalite ve standartta ürünü tedarik edebilecek" dedi.
 

20200429_2_42158328_54365681_1600x1067.jpg
Fotoğraf: AA


DİTAP sayesinde Türkiye'nin imkanlarının iyi şekilde değerlendirileceğini belirten Pakdemirli, "Bu kapsamda, Sözleşmeli Tarım Platformu ile üreticileri, kooperatifleri, birlikleri, sanayicileri, halcileri, tüketim sektörünü, tarım danışmanlarını, bankaları, sigortacıları ve diğer tüm paydaşları bir araya getireceğiz" diye konuştu.

Pakdemirli, çiftçinin dönem sonunda ürününü satma, pazara ulaştırma gibi bir kaygı yaşamayacağına dikkati çekerek, "Bu uygulama ile pazarlama imkan ve kabiliyetleri artan küçük işletmeler ürettikleri ürünleri daha yüksek katma değerle piyasaya sürerek tek yumruk haline gelecek. Üretici az miktarda üretse dahi ölçek ekonomisinden yararlanabilecek" ifadelerini kullandı.

Pakdemirli, DİTAP'ın sağlayacağı avantajlara ilişkin şunları söyledi:

Tarım ürünlerimizin direkt olarak satışının yapılması sağlanacak, fiyatların sezon öncesi öngörülebilir olması nedeniyle ihracata yönelik pazarlar genişleyecek.

Üretim ve tüketim bölgeleri arasında mesafenin kısalmasıyla maliyet açısından avantaj sağlanacak. 

Coğrafi işaretli ürünler başta olmak üzere, işlenmiş ürünlerde markalaşma sağlanacak.

Ürünlerimiz hem ulusal hem de küresel pazarlarda pazarlanabilir hâle gelecek.


Tarım ve Orman Bakanlığı, Dijital Tarım Pazarı hakkında detaylı bilgilerin yer aldığı tanıtım videosunu da yayınladı

Pekcan: DİTAP sayesinde küçük üreticilerin pazara girmesi kolaylaşacak

Toplantıda konuşan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, söz konusu uygulamayla daha planlı ve öngörülebilir bir üretim yapısı oluşacağını ve küçük üreticilerin pazara erişiminin kolaylaşacağını belirtti.

Pekcan ayrıca Dijital Tarım Pazarı'nın Türkiye'de sözleşmeli tarımın önünü açacağını vurgulayarak şöyle devam etti: 

Bu uygulamayla birlikte daha planlı ve öngörülebilir bir üretim yapısı oluşacak, küçük üreticilerin pazara girmesi kolaylaşacak. 

Portala alıcı taraf olarak kaydolmak isteyen kişilerin Hal Kayıt Sistemi'ne kayıtlı olup olmadığı, ticari unvanı, ürünlerin Hal Kayıt Sistemi'nde oluşan günlük fiyatları gibi önemli bilgiler Bakanlığımızca Tarım ve Orman Bakanlığı ile paylaşılacaktır. 

Ayrıca MERSİS üzerinden ticaret siciline kayıtlı şirketlerin ve işletmelerin unvanı ve MERSİS numarası gibi temel bilgiler Tarım ve Orman Bakanlığına aktarılacaktır.


Bakan Albayrak: Fırsatçılar için bakanlığım adına çok daha sert adımlar atacağız

Tanıtım toplantısında konuşma yapan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da yzun süredir gıda fiyatlarındaki oynaklığın önüne geçecek, gıda enflasyonunu gündemden çıkaracak adımlar üzerinde çalıştıklarını ifade ederek şunları söyledi: 

 Özellikle son birkaç aydır özellikle gıda enflasyonunda, Tarım ve Orman ile Ticaret bakanlıkları ve bizim bakanlığımızın ekipleriyle önemli süreci başlattık.

Ben buradan bu fırsatçılara şunu söylüyorum: Kovid-19 süreci, yoğunluk, sokağa çıkma yasakları geçsin, normalleşme süreci başlasın, bakanlığım adına çok daha sert adımlar atacağız.

Böyle bir dönemde gerek fiyatlar, gerek stoklama noktasında gıda güvenliğini tehlikeye atacak şekilde yine aynı fırsatçılığı yapanlara daha net, sert süreç oluşturacağız. 


Albayrak ayrıca, "Ekim dönemini kaçırmamak için tüm tedbirleri aldık, almaya devam edeceğiz. Hazine arazilerimizi tarıma açıyoruz. Tarımsal üretimi doğru planlamayla artırmak için üretim alanlarını artırma yanında, tarımda verimliliği artıracak, girdi maliyetlerini azaltacak adımları devreye alacağız” diye konuştu.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU