2019’da dünya ekonomisine en büyük tehdit ABD-Çin ticaret savaşı

Küresel çapta risk faktörlerini analiz eden uzmanlar, anlaşmasız Brexit’in de dünya ekonomisindeki büyümeye engel olabileceğini belirtiyor

Fotoğraf: Reuters

Caitlin Morrison - The Independent

Yayımlanan yeni bir rapor, günümüzde ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşının küresel ekonomi için en büyük tehdit olabileceğini işaret ediyor.

Ekonomist İstihbarat Birimi (EIU), 2019’da küresel ekonomiyi bekleyen en büyük 10 tehdit faktörünü listeledi. Araştırmacıların hazırladığı raporda, mevcut tablonun “Büyük Buhran’dan bu yana herhangi bir noktada olduğundan daha yaygın ve karmaşık olduğu” ifadeleri yer aldı.

Listenin zirvesinde yer alan ABD-Çin hattındaki ticari çekişmenin, “tam anlamıyla küresel bir ticaret savaşına”, hatta “teknolojik silah yarışı”na dönüşebileceği kaydedildi.

ABD Başkanı Donald Trump, hafta sonu aldığı kararla Çin ürünlerinden alınacak 200 milyar doların (yaklaşık 1 trilyon TL) üzerindeki ek gümrük vergilerini ertelemişti. İki ülke arasındaki ticaret savaşının önlenebileceği şeklinde yorumlanan gelişme Pazartesi günü piyasaları hareketlendirdi.

Söz konusu kararın “tansiyonu şimdilik düşürebileceğini” belirten EIU araştırma ekibi, hazırladıkları raporda şu ifadeleri kullandı:

“Böyle bir anlaşma, Çin’in ABD’li müzakerecilerin talep ettiği yapısal reformlara bağlı kalmasını sağlayabilecek zorlayıcı tedbirlerden yoksun. Bu nedenle ABD ve Çin arasında tam anlamıyla yaşanan ticari savaş, küresel ekonomi için önemli bir tehdit olmayı sürdürüyor.”

EIU tarafından tespit edilen en büyük ikinci riski ise ABD’nin kurumsal borç yükünün “küresel yavaşlamayı büyük ölçüde artıracak” bir resesyonu getirme ihtimali oluşturuyor.

Listenin üçüncü sırasında Çin’in “düzensiz ve uzun süredir devam eden ekonomik yavaşlama” tehdidiyle karşı karşıya olduğundan bahsedilen raporda şu uyarılar yer alıyor:

“Batılı üreticilerle perakendecilerin Çin ve diğer gelişmekte olan pazarlardaki talebe olan bağımlılığın artması göz önüne alındığında, Çin ekonomisindeki büyümede yaşanan düzensiz düşüş, yüzyılın başlarında yaşananlardan çok daha ciddi küresel etkiye yol açabilir.”

Diğer taraftan anlaşmasız Brexit senaryosu, İtalyan bankacılık sistemiyle birlikte listenin yedinci sırasını paylaşıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) anlaşmasız ayrılma ihtimaline de değinen EIU “İngiltere konusunda, sterlinde keskin değer kaybı ve çok daha keskin ekonomik yavaşlamaya dair yaptıkları yeni tahminlerin mevcut öngörülerinin çok daha ötesinde olduğunu” bildirdi.

Raporda ayrıca, ayrılık sürecinin İngiltere ve AB arasındaki ticaret ve yatırım etkilerinin “küresel ekonomik büyümeyi baltalayacak kadar büyük olması” ihtimalinden bahsediyor.

Konuyla ilgili değerlendirmelerini paylaşan EIU Risk Bilgilendirme Direktörü Nicholas Fitzroy şöyle konuştu:

“Jeopolitik belirsizlikteki yükselişin yanı sıra güvenlik ortamında esen ekonomik rüzgarlar ve teknolojik değişimlerin artmasıyla birlikte, küresel ekonominin karşısındaki tehditler Büyük Buhran dönemindeki kadar yaygın ve karmaşık. Söz konusu bu üç eğilimin hepsini bir araya getiren ABD-Çin ticaret savaşının tırmanma ihtimali, küresel büyümenin önündeki başlıca tehdit. Bu ayrıca, diğer bazı ülkelerin de anlaşmazlığın içine çekilmesine neden olabilir.”

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/business/news/

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU