Trump göçmen kabulünü 2 ay durduruyor: Amerikalı çalışanların yerine göçmenleri yerleştirmek yanlış olur

Ülkesindeki koronavirüs gündemine ilişkin açıklamalarda bulunan Trump, "Dünyadaki diğer ülkeler arasında, Kovid-19 ölüm oranı en düşük seviyede olan ülkelerden biriyiz. Tünelin sonunda gerçekten ışık görüyorum" dedi

Fotoğraf: AFP

ABD Başkanı Donald Trump,  Kovid-19 ile Mücadele Görev Gücü'nün Beyaz Saray'daki günlük basın toplantısında, ülke gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Kovid-19 ile mücadele kapsamında, küçük işletmeler ve sağlık merkezlerine destek ve daha fazla test yapılması amacıyla ABD Senatosu'na sunulan 484 milyar dolarlık ek bütçe tasarısını kabul ettiğini anımsatan Trump, bu gelişmeden dolayı gururlu olduğunu belirtti.

Trump ayrıca, bir önceki ek bütçeden Harvard'ın 9 milyon dolar yardım almasının ardından yaşanan tartışmalara dikkati çekerek, "Bu parayı Harvard'dan geri isteyeceğim. Harvard bu parayı geri ödeyecek. Bu parayı hiç almamaları gerekirdi" dedi

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Tünelin sonunda ışık görüyorum”

ABD'de koronavirüs salgınıyla mücadeleyi başarıyla yürüttüklerini savunan Trump, "Dünyadaki diğer ülkeler arasında, Kovid-19 ölüm oranı en düşük seviyede olan ülkelerden biriyiz. Tünelin sonunda gerçekten ışık görüyorum" dedi.

Trump, ABD’nin ekonomik olarak hızlıca toparlanacağını da belirterek, "20 eyalet salgından çok etkilenmedi ve bu eyaletler ekonomilerini yakın zamanda açmaya hazırlanıyor. Ülkemizdeki insanlar bir an önce işine geri dönmek istiyor" ifadelerini kullandı.  

"Amerikalı çalışanların yerine göçmenleri yerleştirmek yanlış olur"

Salgından dolayı çok sayıda Amerikalının işsiz kaldığını ve devlet olarak bu insanları koruyacaklarını ifade eden Tump, Twitter’dan yaptığı ABD’ye göçü askıya almakla ilgili açıklamasıyla ilgili şunları kaydetti:

ABD'ye göçmen kabulünü geçici süreliğine durduran bir kararname imzalayacağım. Göçmen kabulünü durdurarak, istihdamda Amerikalılara öncelik vermiş olacağız. Amerikan ekonomisi tekrar faaliyete geçtiğinde bu önemli bir konu olacak. Amerikalı çalışanların yerine göçmenleri yerleştirmek yanlış olur.

Bu durum, 60 gün sürecek. Daha sonra yeniden değerlendirme yapacağız ve o dönemin ekonomik şartlarına bağlı olarak, gerekirse bu süreyi uzatacağız. Bu kararnamenin kapsamında sadece ABD'ye yerleşmeyi planlayan kişiler, başka bir deyişle green card (yeşil kart) sahibi olanlar olacak.

Trump, söz konusu kararnameyi yarın imzalayacağını belirterek, ABD'ye belirli dönemler için gelen işçilerin bu durumdan etkilenmeyeceğini ifade etti.

“Kim ile ilgili bilgimiz yok”

Trump, Kuzey Kore Lideri Kim Jong-un'un sağlık durumunun kötü olduğuna yönelik Amerikan medyasında çıkan haberlere ilişkin de "Ne olduğunu bilmiyoruz. Kim ile iyi bir ilişkimiz vardı. Şu anda söyleyebileceğim tek şey, ona iyilik diliyorum” diye konuştu.

Virüs salgının gelecek dönemde tekrar ortaya çıkabileceği iddialarına ilişkin Trump, "Bu virüs günün birinde tamamen gitmiş olacak. Ama o güne kadar birbirinizden uzak durun, sosyal mesafeyi koruyun" uyarısında bulundu. 

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU