Eski Fransa Cumhurbaşkanı Hollande: Trump’ın Suriye’den çekilme kararını yanlış buluyorum

François Hollande, Suriye’nin kuzeyinde meydana gelecek herhangi bir kargaşanın IŞİD’in tekrar ayaklanması için fırsat olabileceğini söyledi

Fotoğraf: AA - François Hollande

Hollande, Uluslararası Şifa Gerdi Ödül töreni için Rudaw Medya Grubu’nun davetlisi olarak Irak Kürdistan Bölgesi’nin başkenti Erbil’e gitti. 

25 Şubat 2017’de, Musul’da mayın patlaması sonucu hayatını kaybeden Şifa Gerdi anısına düzenlenen ödül törenine katılan eski Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Şifa Gerdi gibi gazetecilerin savaş döneminde gerçekleri dünyaya aktarmak için cesurca çalıştıklarını belirtti.

 

 

“Bölgedeki çatdışmadan IŞİD yararlanabilir"

ABD Başkanı Trump’ın Suriye’den çekilme kararının “yanlış” olduğunu dile getiren Hollande, “Trump’ın Suriye’den çekilme kararı endişe yarattı. Acele verilen bu kararın farklı sonuçları olacaktır. Bu kararı yanlış buluyorum. Suriye’nin kuzeyinde Türkiye’nin Suriye Kürtlerine karşı tehditleri de endişe vericidir. Orada bu iki güç arasında çatışma olursa IŞİD bu durumdan yararlanabilir. IŞİD’in askeri olarak bitmesi tamamen ortadan kalkmış olduğu anlamına gelmiyor” dedi.

IŞİD ile mücadelenin başlaması ile birlikte 2014’te Irak ve Irak Kürdistan Bölgesi’ne (IKB) destek sunduklarını dile getiren Hollande, “Savaş döneminde iki defa Irak ve IKB’yi ziyaret ettim. İkinci gelişimde Peşmerge IŞİD’i Musul’a kadar uzaklaştırmayı başarmıştı. Sayın Başkan Barzani ile Musul’daki savaş cephelerine giderek birkaç kilometre uzaklıktan Musul’u izledik. Bugün kurtarılan Musul’a gittim. Kent terörden kurtarılmış olsa da bütün yapılarla birlikte tüm tarihi eserlerin tamamıyla tahrip edildiğini gördüm” diye konuştu.

Gecede, Uluslararası Şifa Gerdi Ödülü'nü Al-Aan TV muhabiri Jenan Musa aldı.

 

Hollande ve Barzani bir araya geldi

Eski Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani’nin ofisinden yapılan açıklamaya göre, Barzani ve François Hollande Erbil’de bir araya geldi.

Hollande, Hristiyan ve Ezidi göçzedelere verilen desteklerden dolayı Barzani’ye teşekkür ederek “Fransa'nın Kürdistan halkına yönelik tavrı siyasi yüzlerin değişmesiyle değişmez ve Fransa her zaman Kürdistan halkının destekçisi olacak” dedi.

Barzani ise, “Kürdistan halkının büyük dostu” olarak tanımladığı Fransa halkı ve hükümetine teşekkür etti.
 

DAHA FAZLA HABER OKU