Trump’tan Oscar töreninde seçmene çağrı yapan yönetmene yaylım ateşi: Bu başkanınıza karşı ırkçı bir saldırı

ABD Başkanı, Oscar ödül töreni konuşmasında Amerikalılardan “2020 seçimlerinde doğru tercih yapmalarını” isteyen Spike Lee’yi Twitter’dan sert dille eleştird

91. Akademi Ödülleri'nin en politik konuşmasını Spike Lee yaptı. 

ABD Başkanı Donald Trump, Oscar ödül töreninde yaptığı konuşmada Amerikalıları 2020 seçimleri için harekete geçmeye çağıran yönetmen Spike Lee’ye Twitter üzerinden yüklendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Karanlıkta Karşı Karşıya” (BlacKkKlansman) filmi “En İyi Uyarlama Senaryo” Oscar’ı alan yönetmen Spike Lee, ödülü kabul ederken yaptığı konuşmayla geceye damgasını verdu. Lee, “2020 seçimleri çok uzakta değil. Haydi hep birlikte seferber olalım. Haydi tarihin doğru tarafında yer alalım. Haydi nefrete karşı sevgiyi seçelim. Haydi doğru olanı yapalım” dedi.

Trump, Lee’nin sözlerine Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile görüşeceği Vietnam zirvesi yolunda cevap verdi. ABD Başkanı, yönetmen Lee’nin bizzat şahsını hedef alan Twitter paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

“Spike Lee, (Ceza Yasası Reformu, tarihin en düşük işsizlik rakamları, vergi indirimleri gibi konularda) Afrikalı Amerikalılar için neredeyse tüm diğer başkanlardan daha fazlasını yapmış biri olan başkanınıza ırkçı darbe indirirken kendi notlarını okuyabilseydi ya da hiç not kullanmak zorunda kalmasaydı daha iyi olurdu.”

Lee’ye ilk Oscar’ını kazandıran Karanlıkta Karşı Karşıya filmi, beyaz ırkına üstünlüğüne inanan Ku Klux Klan örgütüne gizlice sızan siyahi dedektif Ron Stallworth’un hikayesini anlatıyor. Film 1970’lerde geçmesine rağmen ABD’de aşırı sağ ve ırkçılığın Trump döneminde yeniden güçlenmesine de ışık tutuyor.

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas/

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU