Koronavirüsle arasına mesafe koyan Güney Kore’de ihtiyat da var, serbestlik de

50 milyonu aşkın kişinin yaşadığı Güney Kore’de hayat normale dönüyor

Salgının Çin dışında ilk kez ciddi boyutta görüldüğü ülkedeki rahatlama, koronavirüsle savaşan diğer bölgelerle tezat oluşturuyor (AFP)

Geçen hafta seçimlerin yapıldığı Güney Kore’de yaşayanlar, koronavirüs gerekçesiyle alınan tedbirlerin yumuşatılmasıyla birlikte iş yerlerine, parklara ve alışveriş merkezlerine döndü. 

Bir yandan evden çalışma modelini bırakarak ofise dönen şirketlerin sayısı günbegün artarken, diğer yandan yüz yüze temastan kaçınma, esnek çalışma saatleri ve seyahatin minimuma indirilmesi gibi uygulamalar pek çok yerde sürdürülüyor. 

SK Innovation isimli pil üreticisi şirketin bir yetkilisi, Reuters’a yaptığı açıklamada, bu hafta çalışanların yaklaşık yüzde 80'inin ofise döneceğini belirtirken, girişte vücut sıcaklığı ölçümü yapılacağını ve şirkette sosyal mesafe kurallarına uyulacağını vurguladı. 

Teknoloji şirketi Naver Corp. da çalışanlarının yarısından azının ofise geleceğini açıkladı. Bazı şirketlerdeyse haftada üç gün işe gidiliyor. 

Hafta sonu parklar, dağlar ve golf sahaları ziyaretçilerle dolarken, alışveriş merkezi ve restoranlarda normale dönüş daha yavaş seyrediyor.

Güney Kore’de koyulan sosyal mesafe kurallarının geçerlilik süresi, pazar günü 16 gün daha uzatıldı. Fakat önceden katı yasakların uygulandığı dini ve sportif faaliyetler artık daha rahat yapılabilecek. 

Seul’de yaşayan 31 yaşındaki mühendis Kim Tae-hyung, “Bölgemizdeki futbol kulübümüzün bir üyesiyim. İki aydır ilk kez bu cumartesi günü çıkıp oynadık. Koronavirüsten hala korktuğumuz için oynarken maske takıyorduk fakat hava güzeldi ve ferahladım” dedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pek çok ülke katı önlemlere devam ederken Güney Kore’nin hayatı normalleştirmeye çabalaması, ülkenin ekonomisini yeniden canlandırmak için attığı bir adım. Yeni vakaların günde 20 civarında kalması da bu adımı kolaylaştırdı. 

Diğer yandan sağlık yetkilileri, salgının her an yeniden patlak verebileceğini belirterek ihtiyat çağrısında bulunuyor. Bu sebeple henüz okulların açılmasıyla ilgili bir karar alınmadı. 

Geçen hafta seçimlerin düzenlenmesi endişe yaratsa da, vakalarda henüz artış görülmedi. Busan’da 58 yaşındaki bir adam ve hemşire kızında Cumartesi virüs tespit edilmesi üzerine, binden fazla kişi karantinaya ya da kontrole alındı.  

ABD’deki Johns Hopkins Üniversitesi’nin derlediği verilere göre, ilk vakanın 20 Ocak'ta görüldüğü Güney Kore'de bugüne kadar 10 bin 674 vaka tespit edilirken, 236 kişinin ölüm sebebi koronavirüs olarak kaydedildi.

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU