Kovid-19 açısından en riskli meslekler belli oldu

En riskli 10 meslek grubunun da sağlık sektöründen olduğu ortaya çıktı. Özellikle ağız ve diş sağlığı alanında çalışanlar büyük risk altında

Koronavirüs salgını sürerken birçok kişi de evden çalışarak sosyal mesafe tedbirlerini uygulamayı deniyor. Bu tedbirler koronavirüs maruziyetini azaltmanın en etkili yollarından biri. Ancak örneğin ABD’de nüfusun sadece yüzde 29’unun uygulayabileceği bir lüks.

Amerikalıların büyük kısmı zorunlu tecrit ve işten çıkarmalar nedeniyle işini kaybetmiş durumda. Temel hizmetlerde çalışanlarsa her zamanki gibi çalışmaya devam ediyor. Bu kişilerin virüse maruz kalma riski ise daha yüksek.

Visual Capitalist, en yüksek Kovid-19 riskiyle karşı karşıya kalan meslekleri belirlemek için Mesleki Bilgi Ağı'ndan gelen verilerle kapsamlı bir liste hazırladı.

Nasıl bir yöntem izlendi?

En büyük risk altındaki mesleklerin belirlenmesinde şu kriterler izlendi:

- Başkalarıyla temas: Mesleği, işçinin başkalarıyla temas halinde olmasını ne kadar gerektiriyor?

- Fiziksel yakınlık: Mesleği, işçinin başkalarıyla fiziksel açıdan yakın temas kurmasını ne kadar gerektiriyor?

- Enfeksiyona maruz kalma: Meslek, ne sıklıkla tehlikeli koşullara maruz kalmayı gerektiriyor?

Bu kriterlerin sonucunda risk taşıyan mesleklere 0’dan 100’e kadar “Kovid-19 Risk Puanı” verildi.

En yüksek risk sağlık çalışanlarında

Tahmin edilebileceği gibi virüse maruziyet riskinin en yüksek olduğu meslekler sağlık sektörüne ait. Öyle ki en riskli ilk 10 mesleğin hepsinde sağlık çalışanlarının görev aldığı görüldü.

Yüz üzerinden 99,7 puanla en büyük risk altındaki çalışanların dental hijyenistler olduğu ortaya çıktı.Türkiye’de daha çok ağız ve hijyen uzmanı olarak bilinen bu çalışanlar, diş hekimlerine yardımcı oluyor. Ağız ve diş sağlığı için hastalara özel beslenme programları belirliyor. 

İkinci sırada ise 95 puanla solunum tedavisi teknisyenlerinin bulunduğu görüldü. Kovid-19 hastalarının önemli bir kısmının solunum tedavisi gördüğü biliniyor.

 

covid-19-occupational-risk-scores-full.jpg
Maviyle sağlık sektörü dışında yer alan meslekler, yeşille ise sağlık sektörü çalışanları gösteriliyor (Visual Capitalist)

 

İlk 10’da yer alan meslekler şu şekilde:

  • Dental hijyenistler - 99,7
  • Solunum tedavisi teknisyenleri - 95
  • Spor hekimliği pratisyenleri - 94,6
  • Diş asistanları - 92,5
  • Radyasyon terpistleri - 92,4
  • Ağız, diş, çene cerrahları - 92,3
  • Dişçiler - 92,1
  • Kadın hastalıkları ve doğum uzmanları - 91,8
  • Cildiye uzmanları - 91,1
  • Hasta bakıcılar - 90,2

Sağlık sektörü dışında riskli meslekler

Sağlık sektörü dışındaki en riskli meslekler arasında 75,7 puanla uçuş personelliği ve 70,6 puanla antrenörler yer aldı. Uçuş personellerini 69,1 puanla berberler ve 67,4’le özel eğitim öğretmenleri izledi. 67,3 puanla otobüs şoförleri, 65,8 puanla anaokulu öğretmenleri ve 6,3 puanla itfaiyeciler de diğer riskli meslek grupları arasında yer aldı.

Güncel vaka sayıları

Worldometers’ta yer alan verilere göre dünya çapındaki Kovid-19 vaka syaısı bugün itibarıyla 2 milyon 258 bin 725’i geçti. 154 bin 381 kişinin hayatını kaybettiği belirtilirken, 575 bin 837 kişinin de hastalığı yendiği bildirildi.

Independent Türkçe, Visual Capitalist, Worldometers

DAHA FAZLA HABER OKU