CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanları, sokağa çıkma yasağı ya da tam tecridi kapanma istedi

11 Büyükşehir Belediye Başkanı ortak bir açıklama yaparak, Kovid-19 pandemisiyle mücadele kapsamında sokağa çıkma yasağı istedi

Fotoğraf: Arşiv

Aralarında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in de bulunduğu Cumhuriyet Halk Partili (CHP) 11 Büyükşehir Belediye Başkanı bir açıklama yaparak sokağa çıkma yasağı talep etti. 

“Ya sokağa çıkma yasağı ya da tam-tecridi kapanma” olduğunu belirten belediye başkanlarının imza attığı ortak açıklamada, daha fazla zaman kaybetmeden sokağa çıkma yasağı ya da tam tecridi kapanma uygulanması gerektiği savunuldu.

Belediyelerin talepleri

Açıklamada yerel yönetimlerin Kovid 19 ile mücadele kapsamında acil olarak bazı ekonomik önlemlere ihtiyaç duyduğu ifade edildi.

Belediyelerin banka ve sözleşmelerden kaynaklı kredi borçları, özel ve tüzel kişiler ile kamu kuruluşlarına olan borçlarının 2020 yılı için ertelenmesinin gerektiğinin belirtildiği açıklamayla talep edilenler şunları:

Belediyelerin genel bütçe paylarının ve borçlanma limitlerinin artırılması gerekmektedir.

Toplu ulaşımda Nisan, Mayıs ve Haziran ayları için hazine tarafından gelir desteği yapılması hayatidir. Ayrıca, toplu taşıma araçlarında kullanılan akaryakıttan, rutin taşımacılık faaliyetlerine dönene kadar ÖTV alınmamalıdır.

Üç aylığına faturaların ertelenecek olması kapsamında, su ve kanalizasyon işlemlerinin eksiksiz sürdürülmesi adına , İller Bankası veya Kamu Bankalarından bu idarelere faizsiz ve geri ödemesi 6 ay sonra başlayacak kredi teminleri sağlanmalıdır.

Salgın riski ve salgının ne kadar süreceğinin öngörülmemesi nedeniyle kalabalık Meclis toplantıları yapılamamaktadır. Bu gerekçeyle meclis toplantılarının uzaktan online olarak yapılabilmesi sağlanmalı veya Belediye Meclislerinin işlevselliğinin sürdürülmesi adına Encümene yetki devri de düşünülmelidir. 

Belediyelerin toplu taşıma ve sosyal destek harcamalarının finansmanı açısından en az üç ay boyunca mal, hizmet alımları ile yapım işleri üzerinden alınan KDV sınırlanmalıdır. 

Maskeleri devletin en değerli kurumları olan belediyeler dağıtmalı

Maske dağıtım sisteminin hızlanmasının önemli olduğunun vurgulandığı açıklamada, dağıtımın belediyeler eliyle yapılmasının halkın hizmete erişimini hızlandıracağı ve kolaylaştıracağı belirtilerek, “Belediyeler, şehirlerde, toplumun en kılcal damarlarına kadar erişebilen devletin en değerli kurumlarındandır. Karar ve icra mekanizmalarında bulunmaları uygulamada çok değerlidir” ifadeleri yer aldı.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramında, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un başlattığı kampanyaya destek vereceklerini açıklayan belediye başkanlarının açıklamasında, “23 Nisan akşamı saat 21.00’de evlerimizden ve balkonlarımızdan hep birlikte İstiklal Marşımızı okuma çağrısında bulunuyoruz. 11 Büyükşehir Belediyesi 100. yılında 23 Nisan’ın evlerde en coşkulu şekilde kutlanması için çalışacağız” denildi.

Açıklamaya imza atan başkanlar şöyle:

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı  Muhittin Böcek, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfi Savaş.


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU