ABD’li bilim insanları yanıtladı: Hangi miktarda koronavirüs hasta eder?

Jons Hopkins Üniversitesi’nden bilim insanına göre akciğerlere ne kadar çok virüs parçacığı girerse, muhtemelen organlara o kadar çok zarar veriyor

(Pikist)

Bulaşıcı solunum yolu hastalıkları sağlıklı bireyin hastaların genellikle hapşırık ve öksürük yoluyla saldığı virüs parçacıklarına temas etmesiyle yayılıyor. Bireyin maruz kaldığı parçacık miktarı, enfekte olma olasılığını veya enfekte olduğunda semptomların ne kadar şiddetli görüleceğini etkileyebilir.

Bir kişinin hasta olması için gereken patojen miktarına “bulaşıcılık dozu” deniyor. Düşük dozla hasta edebilen virüsler, bağışıklığı olmayan toplumlarda özellikle bulaşıcı oluyor.

Kovid-19’a neden olan Sars-Cov-2 virüsünün minimum bulaşıcılık dozu şuan net olarak bilinmese de araştırmacılar düşük olduğunu tahmin ediyor. STAT’a konuşan Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden bulaşıcı hastalık profesörü W. David Hardy, virüsün çoğunlukla kişiler arası temas yoluyla bulaştığını söyledi.

Öte yandan vücuda giren yüksek bir enfeksiyon dozu, daha yüksek bir viral yüke yol açabilir, bu da Kovid-19 semptomlarının şiddetini etkileyebilir.

Viral yük, çoğalmak için zaman bulan virüsün belirli bir hacimdeki miktarını ifade etmek için kullanılıyor. Yüksek seviyedeki viral yükün genellikle daha kötü sonuçlara yol açtığı düşünülüyor.

Hardy’e göre akciğerlere ne kadar çok virüs parçacığı girerse, muhtemelen organlara o kadar çok zarar veriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çin'deki Kovid-19 hastaları üzerinde yapılan bir çalışmada, daha şiddetli semptomları olanların daha yüksek viral yükler bulundurma eğilimi gösterdiği keşfedilmişti.

Harvard Tıp Fakültesi'nin eğitim hastanesi Beth Israel Deaconess Tıp Merkezi'ne bağlı Viroloji ve Aşı Araştırmaları Merkezi’nin yöneticisi Dan Barouch da konuyla ilgili fikirlerini paylaştı.

Barouch, “Kanıtlanmış değil ancak daha yüksek dozların daha fazla viral yüke yol açtığını ve daha fazla viral yükün de daha mikrobik bir klinik seyirle sonuçlanması akla yatkın” dedi.

Ayırca daha yüksek viral yük taşıyanların daha fazla virüs bulaştırabildiği düşünülüyor. Bu da hastalığın daha çok yayılma tehlikesini artırıyor. 

Bu açıdan Kovid-19 hastalarına rutin olarak maruz kalan sağlık çalışanları için önemli çıkarımlar yapılabilir.

Barouch, “Çok sayıda hastaya bakan bir sağlık çalışanı, kişisel koruyucu ekipman kullanmıyorsa, yüksek dozda virüse sıklıkla maruz kalabilir” dedi.

Salgından en çok etkilenen Avrupa ülkelerinden İtalya’da bildirilen vakaların yaklaşık yüzde 9'u sağlık çalışanı. ABD’de ise yalnızca Kaliforniya'daki Kovid-19 vakalarının yüzde 10'u sağlık çalışanlarından oluşuyor.

Worldometers’ta yer alan verilere göre dünya çapındaki Kovid-19 vaka sayısı bugün itibarıyla 2 milyon 16 bin 661’i geçti. 128 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği belirtilirken 492 binden fazla kişinin de hastalığı yendiği bildirildi.

Independent Türkçe, STAT, Worldometers

DAHA FAZLA HABER OKU