130 milyon yıl önceki nötron patlamasının dalgaları Dünya’ya ulaştı

İki devasa nötron yıldızının birleşmesiyle oluşan patlamadan fışkıran madde akıntısının Ağustos 2017’de dünyaya vardığı netleşti

Bilim insanları, nötron yıldızlarının birleşmesi sonucu oluşan bir patlamadan yayılan maddelerin evrende 130 milyon yıl boyunca mesafe kat ettikten sonra Dünya’ya vardığını teyit etti.

Dünya’nın çevresinde uluslararası radyo teleskopu ağını kullanarak incelemeler yapan gökbilimciler, evren boyunca neredeyse ışık hızıyla ilerleyen bir madde akıntısı belirledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Patlamanın Ağustos 2017 itibarıyla Dünya’ya ulaştığı radyo teleskoplar tarafından algılanırken, sarsıntı şiddeti de kütleçekimsel dalga dedektörleri tarafından saptandı. Elde edilen veriler, bilim insanlarının 130 milyon ışık yılı ötede galaksimizde yaşanan bir patlamayı fark edebilmesine de imkan tanıdı.

Hızla hareket eden enerji dalgası 2017’de tespit edildiğinde yapılan ilk ölçümler bunun bir kilonova yani iki nötron yıldızının çarpışarak birleşmesinden oluşan patlama sırasında oluştuğunu gösteriyordu. Ancak bunu izleyen haftalarda X ışınları ve radyo dalgaları saptanmaya devam etti ve bu aylar boyunca sürdü. Bilim insanları, dalgaların bir yıldız patlamasının ‘son parıltısı’ olduğunu tespit etti ancak toplanan verilerin yeterince açık olmaması nedeniyle patlamanın kaynağını gizemini korudu.

Beş kıtaya yayılan 32 devasa radyo teleskopunu kullanan gökbilimciler, yıldız birleşmesi sonrası uzun süre radyo dalgalarındaki parlamaları gözlemleyerek ellerindeki verileri birleştirdi. En nihayetinde dalgaların, neredeyse ışık hızında hareket edip 130 milyon yıl boyunca kendisini çevreleyen maddeyi yarıp geçerek Dünya’ya ulaştığı belirlendi ve patlamanın evrendeki merkezi de saptanmış oldu.


 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news/

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU