İBB: Dağıtım talebi sadece Sözcü’den geldi, başka gazetelerden de gelseydi izin verirdik

Belediyeden yapılan açıklamada "Vatandaş Sözcü okumak istiyorsa alıyor, istemiyorsa almıyor" denildi

Fotoğraf: AA

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sebebiyle birçok gazete okuyucusuna ulaşmakta zorluk çekiyor.

Bazı CHP’li belediyeler, Sözcü gazetesini Halk Ekmek büfelerinde ücretsiz olarak dağıttı.

Bu uygulama sadece Sözcü gazetesine yapıldığı iddiasıyla eleştirilere sebep oldu.

Gazeteleri büfelere ücretsiz olarak verdiğini ifade eden Sözcü de bugünkü baskısında CHP’li belediyelerin eleştirilere yanıtını yayınladı.

Özlem Güvemli’nin haberinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin şu açıklamasına yer verildi:

Gazete dağıtımı ile ilgili talep sadece Sözcü’den geldi. ‘Gazeteyi Halk Ekmek büfelerine koyabilir miyiz' denildi. İzin verdik. Başka bir gazeteden böyle bir talep gelse onlara da izin verirdik. Amaç vatandaşın gazeteye, habere ulaşması. Büfelerde gazeteler duruyor. Vatandaş Sözcü okumak istiyorsa alıyor, istemiyorsa almıyor.

Ankara Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, “Bizden en çok talep edilen üç şey ilaç, ekmek ve gazete oldu. Her gazeteyi dağıtıyoruz, isteğe bağlı. Vatandaş Sabah isterse, onu da götürüyoruz” dedi.

Habere göre Avcılar Belediyesi de Sözcü dışında BirGün, Yeniçağ, Cumhuriyet ve Sabah gazetelerinin talep doğrultusunda evden çıkamayan vatandaşlara ulaştırıldığı belirtti.

Hürriyet’ten çağrı

Bu arada Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan da bugünkü köşesinden şu çağrıyı yaptı:

Öyle görünüyor ki... Bundan sonra hafta sonları sokağa çıkma yasağı söz konusu olacak.

Sokağa çıkma yasağıyla ilgili düzenleme yapan tüm yetkililere sesleniyorum: Vatandaşın gazetesine ulaşmasının bir yolu bulunmalı.

“Ekmeğe nasıl ihtiyaç duyuyorsam gazeteme öyle ihtiyaç duyuyorum. Gazete benim için ekmek gibidir” diyen vatandaşlarımız var. Onların bu talepleri göz ardı edilmemeli.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Basın Konseyi de bu yönde çağrılarda bulundu. Bu iki kurumdan gelen çağrılara kulak verilmeli.

Bu ülkede darbe dönemlerinde bile vatandaş, ekmeğe nasıl ulaşabiliyorsa gazetelere de ulaşabilirdi. Bu unutulmamalı. Basılan gazetelerin halka ulaşamaması, büyük bir israfa yol açmıştır. Bunun önüne geçecek adımlar muhakkak atılmalıdır.

Bazı Avrupa ülkelerinde sert ve keskin bir sokağa çıkma yasağı rejimi uygulanmıyor. Mesela marketler açık tutuluyor. Vatandaşlar, kendilerine verilen kısa süreli izin belgeleriyle marketlere gidip alışverişlerini yapabiliyor. Benzer bir düzenleme bizde de söz konusu olabilir.

Bu olamıyorsa... Hiç değilse marketlere telefonla sipariş alıp evlere servis yapma imkânı tanınabilir.

Hiçbiri olamıyorsa... “Gazeteler nasıl dağıtılacak? Vatandaş gazetesiyle nasıl buluşacak?” sorularına mutlaka bir cevap geliştirilmeli.

 

Sözcü, Hürriyet

DAHA FAZLA HABER OKU