Tip 1 diyabetin önlenmesinde yeni umut

Yeni bir yaklaşımla hastalığın oluşması ertelenebilir; “Yaşlanan beta hücreleri, tüm sepeti bozan kötü elmalar gibi. Kötü elmaları temizlemek kalanları kurtarabilir”

Bilim insanları, inisülin üreten bozuk hücrelerin ayıklanmasıyla hastalığın önlenebileceğini keşfetti. Fotoğraf: The Independent

Bilim insanlarının Tip 1 diyabet hastalığına çare bulabilmek için şimdiye dek yanlış bir yol izlemiş olabileceği belirtiliyor. Yapılan yeni bir araştırma, hastalığın tedavisine yaklaşımda bir değişim öngörüyor.

Araştırmacılar, insülin üreten kusurlu hücrelerin ayıklanmasıyla hayvanlarda bu hastalıktan kaçınılabildiğini ortaya çıkardı. Daha önce hastalığa yönelik geliştirilen ilaçlarda bağışıklık sisteminin bu “beta hücreleri” yok etmesini engellemeye ve bu hücrelerin korunmasına odaklanılmıştı. Ancak ABD’li araştırmacılar bulgularının bu yöntemi tamamen değiştirdiğini belirtti.    

Araştırmayı yöneten Kaliforniya Üniversitesi’nden Profesör Anil Bhushan şunları söyledi:

“Bu Tip 1 diyabet tedavisine yaklaşımda bir değişim. Verilere göre sorun bağışıklık sisteminde ters giden bir durum olmayabilir. Bunun yerine, belki de tedaviler bağışıklık sisteminin yapmayı başaramadığı şeyi, yaşlanan hücreleri önceden temizleme işini yapmanın bir yolunu bulmalı.” 

Cell Metabolism dergisinde yer alan araştırmanın yazarlarından Dr. Ajit Shah ise şu ifadeleri kullandı:

“Yaşlanan beta hücreleri, tüm sepeti bozan kötü elmalar gibi. Kötü elmaları temizlemek geri kalanları kurtarabilir. Bu, Tip 1 diyabetli hastaları tedavi etmek için yeni bir yol oluşturuyor.”

Tip 1 diyabet genellikle ergenlik çağında ortaya çıkıyor ancak araştırmacılar gelecekte kusurlu beta hücrelerini temizlemek için yapılacak tedavilerin bu tarihi yıllarca öteleyebileceğini ileri sürüyor. 

 


 
* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 
 
https://www.independent.co.uk/news/health/l

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala
 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU