İşçi Partisi'nden Birleşik Krallık hükümetine çağrı: Salgında etnik grup mensuplarının "orantısız ölümünü" araştırın

Gölge kabinenin Kadın ve Eşitlik Bakanı Marsha de Cordova, "Hükümet acilen soruşturma açmalı" dedi

Hükümeti ekipman eksikliği konusunda uyaran doktor Abdul Mabud Chowdhury (sağda) koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirmişti (Aamer Anwar/Twitter)

Birleşik Krallık (BK) İşçi Partisi, hükümete siyahi, Asyalı ve etnik azınlıkların (İngilizce kısaltması BAME) koronavirüse karşı neden daha korunmasız kaldığına dair soruşturma açma çağrısı yaptı.

Gölge kabinenin Kadın ve Eşitlik Bakanı Marsha de Cordova, BK'da bu topluluklara mensup doktorların ölüm sayısına dair orantısızlığın "son derece rahatsızlık verici" olduğunu ifade etti.

Cordova, "Bu durum, virüse yakalanan kişi sayısında orantısızlığın görüldüğü BAME topluluklarının tümüyle karşı karşıya olduğu, altta yatan sarsıcı eşitsizlikleri yansıtıyor" dedi.

Hükümet, BAME topluluklarının bu virüse karşı neden daha korunmasız kaldığını acilen soruşturmalı.

BK'da beyaz olmayan kişiler toplam nüfusun yüzde 18'ini oluştururken, durumu kritik ilk 3 bin 883 Kovid-19 hastasıyla ilgili hazırlanan bir rapor, bu kişilerin üçte birinden fazlasının söz konusu kesime ait olduğunu gösteriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ulusal Sağlık Hizmeti (NHS) sağlık çalışanlarının yaklaşık yüzde 44'ü BAME mensuplarından oluşurken, koronavirüs nedeniyle yaşamını yitiren ilk 10 doktor da bu topluluklardandı.

Bu hekimler arasında Londra'nın doğusundan 53 yaşındaki ürolog Abdul Mabud Chowdhury, Midlands'ten 55 yaşındaki uzman doktor Amged El-Hawrani, Sudanlı organ nakli uzman doktoru 63 yaşındaki Adil El Tayar ve emekli olmasına rağmen yardım etmek için Hertfordshire'daki bir hastaneye dönüş yapan 68 yaşındaki Dr. Alfa Saadu yer alıyor.

The Guardian'a konuşan Britanya Tabipler Birliği (BMA) Başkanı Chaand Nagpaul, "Bunun tesadüfen olabileceğini düşünmek zor gibi" dedi.

Nagpaul, "BAME mensubu kişilerin hastalanmalarında orantısız bir yüzde bulunuyor" diye ekledi.

Bu virüsün bireyler arasında ayrım yapmadığını duyuyor olsak da hiç şüphesiz BAME insanlarında ve doktorlarında enfeksiyonun yoğunluğuna dair açık bir orantısızlık görülüyor.

Bu meselenin üzerine eğilmek şart, hükümet artık harekete geçmeli.

Nagpoul, bu durumun, kilit önemdeki işlerde çok sayıda BAME mensubunun çalışıyor olmasının bir sonucu olabileceğini öne sürdü.
 


Dr. Nagpaul, "BAME mensubu büyük bir kesim evde kalamıyor. Bu kişiler ulusa hizmet ediyor ve kendilerini tehlikeye atıyor" diye konuştu.

Eğer bu tabloya aşırı kalabalık ve farklı yaş gruplarının bulunduğu meslekleri de eklerseniz, bu kişiler enfeksiyonu eve taşıyabilir ve diğer aile üyelerine yayabilirler.

Nagpaul aynı zamanda BAME mensubu bireylerin kişisel koruyucu ekipman eksikliği hakkında şikayette bulunmaya daha az istekli olabileceğini ifade etti. BMA Başkanı, "Bu kesimden hekimler, beyaz meslektaşlarına kıyasla genelde daha yüksek seviyelerde zorbalığa uğramış ve rahatsız edilmiş hissediyor" diye ekledi.

Muhtemelen karşılığında suçlanmaktan korkup endişelerini dile getirmedikleri için sayıları iki kat fazla.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU