"Çin'i biz inşa ettik" diyen Trump, ABD'den faydalanıldığını söyledi

Başkan, Çin'in Dünya Ticaret Örgütü'ne katılmasından yakındı: ABD için çok kötü bir gün

Donald Trump, koronavirüs pandemisi hakkındaki bir Beyaz Saray brifinginde konuşurken (AFP)

ABD'nin "yıllardır" Çin'le ticaretinde her yıl 500 milyar dolarlık (yaklaşık 3 trilyon 350 milyar TL) açık verdiğini yanlış bir şekilde iddia eden Donald Trump, Çin'in ABD'den "yararlandığını" söyledi.

Trump, ABD'nin "onlara verdiği parayla Çin'i inşa ettiğini" iddia ediyor.

Koronavirüs krizi konulu bir basın toplantısında Çin ve Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) karşı konudan konuya atlayan uzun bir konuşma yapan Trump, ABD'nin ithal ettiği mallardaki milyarlarca dolarlık gümrük vergisini Çin'in ödediği yönündeki iddialarına devam etti. Ancak bu gümrük vergileri, ticaret savaşının faturasının çoğunu tüketicilere ve üreticilere ödetiyor.

Trump "Akıllı biri benim durduğum yerde duruyorsa, Çin'le çok iyi işler yaparız" dedi.

Çin'in pandemi sırasında ABD'den faydalanıp faydalanmadığı sorulduğunda Trump, DTÖ'yü suçlayarak, Çin'in 2001'de örgüte katıldığı zamanın "ABD için çok kötü bir gün" olduğunu söyledi.

Başkan, daha önce de, yönetiminin misilleme olarak koyduğu vergilerin ardından ABD Hazinesi'ne "milyarlarca dolar" girdiğini iddia etmişti. ABD gümrük vergilerini yüzde 10'dan yüzde 25'e çıkarmıştı.

Trump, "Onlar gelişmekte olan bir ulus gibi düşünülüyor. Biz gelişmekte olan bir ulus gibi görülmüyoruz. (...) Çin uzun yıllar boyunca Birleşik Devletler'i kazıkladı. Sonra ben geldim ve şu an, bildiğiniz gibi, Çin yüzde 25 ödüyor ve milyarlarca dolar aldık" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump'ın son iddiaları ve saldırıları, kendisinin yeniden seçilmesi için yapılan reklam kampanyasındaki atağın ardından geldi. Bu reklam kampanyasında Trump, Demokrat Partili rakibi Joe Biden'ı, Çinli olmayan eski Washington valisinin bir görüntüsünü kullanarak, Çin'e karşı yumuşak olmakla eleştiriyordu.

Bu ay içinde Trump, ABD'nin koronavirüs salgını çıktıktan sonra Çin'den seyahatleri yasaklayan ilk ülke olduğunu öne sürmüştü. Ancak Trump yönetimi kısıtlamalarını açıklamadan önce yaklaşık 40 ülke bunu yapmıştı.

Trump ve Cumhuriyetçi müttefikleri, ABD'nin Kovid-19 vaka sayısında Çin'i ve düzinelerce başka ülkeyi geçmesine rağmen, koronavirüsü "Çin" veya "Vuhan" virüsü olarak adlandırıyor. Johns Hopkins Üniversitesi'ne göre, 10 Nisan itibarıyla ABD'de 18 binden fazlası ölümle sonuçlanan yaklaşk 500 bin vaka tespit edildi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU