Sağlık sisteminin çöktüğü Yemen'de koronavirüs endişesi

Kral Selman Merkezi ve Dünya Sağlık Örgütü ihtiyaçları karşılamak için çalışıyor

Fotoğraf: AFP

Birçok Yemenli, küresel bir salgına dönüşen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarının ülkenin çeşitli bölgelerinde ortaya çıkması hakkında haberler sebebiyle korku ve endişe duyuyor. Altıncı yılına giren iç savaşın perişan ettiği ülke, Dünyanın büyük bölümünü etkisi altına alan virüsü tespit etmek ve bu virüsle mücadele etmek için en temel tıbbi yeteneklerden yoksun halde.

Yemenli yetkililer, önceki gün, Yemen-Umman sınır kapısındaki geçiş noktasında yeni tip koronavirüs (Kovid-19) bulaştığından şüphelenilen bir kamyon şoförünü, cihaz ve ekipman eksikliği sebebiyle muayene edilemediği için geri çevirdi.

Liman idaresinin el-Mahra valisine gönderdiği ve Şarku’l Avsat’ın bir kopyasına ulaştığı mektupta yapılan açıklamaya göre, karantina tedbirleri, sterilizasyon malzemeleri ve uzman sağlık personeli sağlanıncaya ve çalışanlar görevlerini yerine getirirken kendilerini güvende hissedinceye kadar kapıdaki çalışmaların durdurulması belirtiliyor.

Yemen’in başkenti Sana’yı işgali altında tutan Husi milisleri, birkaç gün önce, Twitter hesabı üzerinden Sana’da virüs kaptığından şüphelenilen kişilerin bulunduğunu duyurmasının ardından, kontrolleri altında tuttukları Yemen Resmi Haber Ajansı’nın (SABA) Müdürünü görevden aldı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Yemen Sağlık Bakanlığı ve BM, an itibariyle Yemen’de yeni tip koronavirüs vakası bulunmadığını doğrularken, ülkede herhangi bir vakanı kaydedilmesi durumunda salgına karşı mücadele vermek için birçok önlemin alındığına dikkat çekti.

Kral Selman İnsani Yardım ve Destek Merkezi (KSRelief), DSÖ ve Yemen hükümetiyle işbirliği halinde, Yemen’deki salgınla mücadele amacıyla Yemen hükümeti veya Husilerin kontrolü altındaki bölgelere ayrım yapmaksızın tıbbi malzeme ve cihazlar göndermişti.

Ölümcül salgının sebep olduğu endişe, geçici başkent Aden’deki bazı hastaneler ve tıbbi kliniklerin, koronavirüs semptomlarına benzeyen mevsimsel grip vakalarını reddetmesine sebep oldu. Aden sakinlerinden Zeyh Îdeyn, “Çocuklarımdan biri astım hastası ve belirtileri gribe benziyor. Bu günlerde salgından etkilenirse ne yapacağım? Hastaneler onu almayı da reddedecekler mi? Bu kabul edilemez, açık bir suçtur” ifadelerini kullandı.

Dünya Bankası, Yemen’de olası bir Kovid-19 salgını riskini azaltmak için acil durum finansmanı açıklamıştı. 26,9 milyon dolarlık hibenin, Koronavirüs bulaşmış olanların tespiti, tecridi, teşhisi ve tedavisi dahil olmak üzere Yemen’deki kırılgan halk sağlığı sistemlerinin salgına karşı hazırlıklarının güçlendirilmesini amaçlayan acil bir proje olduğuna dikkat çekiliyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Kübra Şahin

independentarabia.com/node/108871

DAHA FAZLA HABER OKU