ABD'li uzman uyardı: Esrar içmek koronavirüse yakalanma riskini artırıyor

Daha önce yapılan araştırmalar sigara ve elektronik sigara kullanmanın Kovid-19 hastalarında daha ağır sonuçlara yol açacağı uyarısında bulunmuştu

Dünya genelinde 1 milyon 200 bin2Den fazla kovid-19 vakası bulunuyor (Reuters)

Dünya genelinde yeni tip koronavirüs (SARS-CoV-2) yayılımını sürdürüyor. Uzmanlar bu dönemde sigara ve elektronik sigara içilmemesi uyarıları yapıyor.

Tütün karşıtı açıklamalarıyla tanınan ve ABD’deki UCSF Tütün Kontrolü Araştırma ve Eğitim Merkezi’nde çalışan Doktor Stanton Glantz, SF Weekly’e yaptığı açıklamada esrar kullananların da koronavirüs salgını sırasında daha yüksek risk altında olduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Daha önce Dünya Sağlık Örgütü sigara kullanan kişilerdeki akciğer rahatsızlıklarının “ağır Kovid-19 belirtileri geliştirme riskinin daha yüksek olduğunu” açıklamıştı.

Çin Tıp Dergisi’nde yayımlanan bir diğer araştırmaysa geçmişinde sigara kullanımı olan kişilerin daha ciddi koronavirüs enfeksiyonlarını geliştirme olasılığının 14 kat daha fazla olduğu sonucuna vardı.

Doktor Glantz “ Sigara ya da elektronik sigara içmek gribe neden olmaz. Ancak sigara içenler ya da pasif içici konumunda olanlar hasta olmaya karşı daha dayanıksız” dedi.

Glantz sözlerini “Kovid konusunda elimizde çok fazla doğrudan veri yok ama sigara ve elektronik sigaranın ciğerlerinizdeki bağışıklığa zarar verdiğine yönelik çok fazla kanıt var. Esrar kullanımı da tütünle karşılaştırıldığında farklı değil. Nikotin yerine THC maddesini alıyorsunuz. Bağışıklığı önleyen (immunosüpresif) etkilerin ana nedeni nikotin kaynaklı değil gibi görünüyor.” diye sürdürdü.

ABD’de esrar konusundaki bilimsel araştırmaların federal yasalar nedeniyle zor olduğunu ve bu nedenle bu konudaki çalışma sayısının az olduğunu belirten Glantz “ Nefes aldığınızda çok sayıda virüs ve bakteriyi de içinize çekersiniz. O nedenle ciğerler bağışıklık sistemi açısından önemli. Hem sigara hem de elektronik sigara bu bağışıklık işlevini yok ediyor” dedi. 

Daha önce İngiltere hükümetinin baş sağlık danışmanı Profesör Chris Whitty de sigara kullanan kişilerin koronavirüs konusunda daha fazla risk altında olduğu açıklaması yapmıştı.

 

SF Weekly, Mirror

DAHA FAZLA HABER OKU