Şansal Büyüka: Sanki 2019-20 sezonu Avrupa’da toptan iptal edilecek ve “Kaybolan yıl” olarak futbol tarihine geçecek gibi... Dilerim yanılırım

Milliyet Gazetesi yazarı Şansal Büyüka, koronavirüs salgını nedeniyle Türkiye'de ve dünyada yaşanan birçok konu ile koronavirüse yakalanan Fatih Terim ile ilgili dikkat çeken bir yazı yazdı

Fotoğraf: Pixabay - Florent Bertiaux

Milliyet gazetesi yazarı Şansal Büyüka, köşe yazısında yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle Süper Lig maçlarının ertelenmesi değerlendirdi.

Büyüka, "Dilerim yanılırım" başlığıyla yayınlanan yazısında, "Süper Lig’in kalan bölümü oynanır mı, oynanmaz mı" sorusuna yanıt aradı. 

"Nisan-mayıs gibi başlangıç, maalesef “hayal” gibi duruyor. Hatta haziran... Ne olacak o zaman" sorusunu soran Büyüka'nın yazısı şöyle:

Temmuzda “hızlandırılmış” yani haftada iki maçla lig oynasan, takımlarda çok sayıda kiralık oyuncu var. Tamamına yakınının sözleşmesi 31 Mayıs’ta bitiyor. Doğal olarak kulüpleri geri isteyecek. Bu sorun çözülebilir mi?

Maçların seyircili oynanacağını düşünseniz bile, henüz korku atılmamışken, toplumsal psikoloji düzelmemişken, o maçlar, o tribünler dolar mı? Yeterli tribün geliri olur mu?

Ayrıca lige iki-üç ay ara veren futbolcular, gereken kondisyonu, dayanıklılığı yeniden ne zaman kazanacaklar? Bu bir-iki antrenmanla olacak bir iş değil ki?

"Bu işin bir bütünlüğü var"

Mevcut durumda her şeyin çok belirsiz olduğunu, Avrupa kupalarının da işin içine girmesiyle her ülkeyi ilgilendiren bir bütünlüğü olduğuna dikkat çeken Büyüka, şunları kaydetti: 

Bu kadar emek var, bu yarışı bugüne kadar önde götürenler var, bir alt ligden Süper Lig’e gelme hazırlığı yapanlar, bu avantajı yakalayanlar var. Elbette o emeklere, o alın terine yazık...

Ama ortada insani bir çaresizlik var. Sanki 2019-20 sezonu Avrupa’da toptan iptal edilecek ve “Kaybolan yıl” olarak futbol tarihine geçecek gibi... Dilerim yanılırım. İnanın yanılmayı ilk defa bu kadar çok ve bütün kalbimle istiyorum.

Doğa intikam alıyor 

İnsanlığın dünyanın ve doğanın değerini bilemediğini, ileri gitmek pahasına dünyanın "kimyasala" boğulduğunu ileri süren Büyüka, şu ifadeleri kullandı: 

Daha hızlı, daha ileri, daha daha teknoloji, çok daha fazla sanayi derken “kimyasallara” boğulduk. Yeşile-maviye, temiz havaya, katıksız gıdaya hasret kaldık. Doğa bunları affetmedi. İnsanlıktan adeta “intikam” alıyor. Bütün kalbimle dilerim ve isterim ki, bu intikam daha acımasız olmasın. Bu kadarı canımızı böylesine yakmışken, daha fazlasını düşünmek bile istemiyorum.

Kovid-19 testi pozitif çıkan ve hastanede tedavi altında bulunan Gatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim ile ilgili de görüşlerini belirten Büyüka, şu değerlendirmeyi yaptı: 

Kalk ayağa Fatih Hoca. Sen başkasın. Sen bu ülke için rol modelsin. İnadın var. İsyanın var. Direncin var. Yenilgiye karşı ciddi bir alerjin var. Kalk ayağı ki yerlerde sürünen “toplumsal moral” için ilaç olasın. Haydi hocam haydi, kalk ayağa.

Küçülme kaçınılmaz 

Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA) Başkanı Aleksander Ceferin'in geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamalara da değinen Büyüka, şunları dile getirdi:

Ceferin gerçeği söyledi; hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Elbette bu gerçek Türkiye için de geçerli. Artık kimse kulüplerinden büyük transfer beklemesin. Büyük bonservis bedellerini, yüksek maaşları herkes unutsun. Herkes altyapısının değerini bilsin. Artık istediğin yabancının elini-kolunu sallayarak gelmeyeceği bilinsin. Yerli piyasanın çok daha önem kazanacağı gerçeği kabul edilsin.

Bol keseden yayın gelirinin artık çok zor olduğu unutulmasın.-Yeni ekonomik düzende sponsor bulmanın zorluğu akıllardan çıkmasın.Sonuç: Kulüpler için küçülme kaçınılmaz. Taraftar bunu kabul etsin.

 

Independent Türkçe, Milliyet

DAHA FAZLA HABER OKU