IŞİD'den kurtulan kadın: Kocam sigara sattığı için hapse atıldı

Suriye’nin doğusunda zaman durdu. Deyrizor’un Bagoz kentinde IŞİD son çırpınışlarını yaşıyor. Siviller ise açlığın ve soğuğun pençesinde yaşam mücadelesi veriyor

IŞİD'e yönelik operasyonlar sonrası Bagoz bölgesindeki siviller gruplar halinde kamplara gönderiliyor (Independent Arabia)

Aralarında kadın ve çocukların çoğunlukta olduğu binlerce sivil, Bagoz’daki savaşın gölgesinde büyük bir korku yaşıyor. Açlık ve yorgunlukla mücadele eden siviller, kente bakan bir tepeden hava saldırılarını ve çatışmaları izliyor.

Koalisyon Güçleri destekli Suriye Demokratik Güçleri (SDG), kontrol noktasına toplanan sivilleri tek tek soruşturuyor. IŞİD üyesi olmadığı tespit edilen siviller, örgütün kontrol ettiği bölgelerde bulunan Arişa ve Al Havl kamplarına gönderiliyor. IŞİD üyeleri ise sorguları devam etmek üzere SDG hapishanelerine gönderiliyor.

IŞİD, sigara sattığı için eşini tutuklamış

Siyah tozlu elbiselerinin altında kızarmış gözlerinden başka bir şeyi gözükmeyen kadınlar, açlığın ve soğuğun pençesindeki çocuklarını teselli etmeye çalışıyor. Gazetecilerin yoğun çabası sonrası açıklama yapan Iraklı kadın Hannan, eşinin sigara sattığı için IŞİD militanları tarafından tutuklandığını ve kendisinin çocuklarıyla birlikte hiç bilmediği bir yere götürüldüğünü söyledi.

Eşinin bombalanan hapishanelerden birinde kaldığını öğrendiğini söyleyen Iraklı kadın, yaşayıp yaşamadığı hakkında bir bilgisinin olmadığını aktardı.

"Irak hükümeti vatandaşlarıyla ilgilenmiyor"

Irak hükümetinin kendileriyle ilgilenmediğini söyleyen Hannan, ülkesine dönmek için yetkililerden yardım istedi.

Çocuğuyla birlikte kamyonlara bindirilip savaşın olmadığı kamplara gitmek için toplama alanında bekleyen ve Irak’ın El Kaim kentinden olduğunu belirten başka bir kadın, “Irak güçleri ve Haşdi Şabi tarafından tutuklanmamak için sınırı geçerek Bagoz’a geldik” dedi.

Bölgesel kaynaklardan elde edilen bilgilere göre Al Havl Kampı’ndaki Iraklı sayısı 10 bine ulaştı. Bagoz kontrol noktasında görev yapan SDG Meclis Temsilcisi Halid Nimet, iki buçuk aydır yerinden olmuş kişileri ve mültecileri Al Havl’a aktardıklarını, bunların çoğunun Iraklı olduğunu söyledi. Nimet, Irak hükümetinin merkezi yönetimle irtibata geçmediğini ve vatandaşlarıyla ilgilenmediğini kaydetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

IŞİD son nefesini veriyor

Öte yandan, IŞİD’e karşı yürütülen “Cizre Operasyonu”nun komutanı SDG’li Çiya Fırat, IŞİD’in 700 metrekare bir alanda kıstırıldığını söyledi. Fırat, IŞİD’in esir tuttuğu 10 SDG üyesinin de kurtarıldığını aktardı. Örgütün sivilleri kalkan olarak kullandığı için yavaş ilerlediklerini söyleyen SDG komutanı, “çok yakında tüm dünyaya IŞİD’in askeri olarak ortadan kaldırıldığı müjdesini vereceğiz” dedi.

2014 yılında Suriye ve Irak’ta büyük bir bölümü kontrolü altına alan IŞİD’in sonu yaklaşıyor. Kendilerine ne olacağını bilmeyen IŞİD üyesi binlerce Iraklı, çatışma bölgelerinden kaçarak Suriye topraklarına dağıldı. 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independentarabia.com/node/8181

Independent Türkçe için çeviren: Abdurrahman Koç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU