İspanyol savaş gemisi Cebelitarık’taki İngiliz gemilerine “burayı terk edin” dedi

“Öyle görünüyor ki İspanya donanmasında hala uluslararası hukuku delebileceğini sanan birileri var”

Fotoğraf: AA

Lewis Pennock – The Independent

İspanya’ya ait bir savaş gemisi, Cebelitarık sularının İngilizlere ait bölümünü “İspanya karasuları” olarak adlandırarak ticari gemilerden burayı terk etmelerini istedi.

Telsiz konuşmalarını içeren ses kayıtlarında İspanya savaş gemisi mürettebatının, Cebelitarık’ın simgesi durumundaki Kaya çevresinde demirlemiş gemilerden “İspanya karasularını” terk etmeleri çağrısında bulunduğu duyuluyor.

Olayın ardından İngiliz kraliyet donanmasına ait gemiler bölgede konuşlandı. Öte yandan Cebelitarık Liman Yönetimi, bölgeyi terk etmesi istenen ticari gemilere kriz çözülene kadar limanda kalmaları çağrısı yaptı.

Konuyla ilgili konuşan İngiliz Kraliçesi’ne bağlı Cebelitarık Hükümeti’nden bir sözcü yaşananları “aptalca” olarak niteledi.

Sözcü şöyle konuştu:

 

“Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi kapsamında tüm dünyanın onayladığı gibi, Cebelitarık çevresindeki suların şüphe edilmez Britanya egemenliğini kabul etmeyenler tarafından oynanan bu aptalca oyunların yalnızca rahatsız edici bir değeri var. Öyle görünüyor ki İspanya donanmasında hala uluslararası hukuku delebileceğini sanan birileri var. Bu muhtemelen İspanyol siyasi yelpazesinin bazı bölümlerinin bugünlerdeki aşırılık yanlısı durumunu açıklıyor.”

 

Cebelitarık hükümetinden konuyla ilgili yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

 

“Kraliyet donanması bir gemi ve sert gövdeli şişirilebilir botları olay yerine konuşlandırdı. İspanya savaş gemisi, Kraliyet donanmasının karşılık vermesinin ardından silahları açık bir şekilde Cebelitarık kıyıları boyunca yavaşça ilerledi.”

 

Cebelitarık hükümeti, mümkün olan en kısa sürede uygun önlemlerin alınmasını sağlamak için olayın her açıdan soruşturulduğunu bildirdi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 


https://www.independent.co.uk/news/world/europe

 

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU