İran'da ölü sayısı 2 bini geçti, Nevruz’daki hareketlilik daha güçlü bir dalgaya neden olabilir

İran'da koronavirüs nedeniyle ölenlerin sayısı 2 bini geçti. Halk, "tıbbi yaptırımlar kaldırılsın" diye kampanya yaparken, başkent sokaklarında biyolojik saldırı tatbikatı başlatıldı. Cumhurbaşkanı Ruhani ise ikinci bir salgın dalgası için uyarı yaptı

Koronavirüs salgınında hayatını kaybeden gazeteci Abdullah Zavieh güvenlik tedbirleri alan görevliler tarafından Tahran'da toprağa verildi / Fotoğraf: Reuters 

İran Sağlık Bakanlığı Halkla İlişkiler Sorumlusu Kiyanuş Cihanpur, son 24 saatte yine tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle ülke genelinde 143 kişinin daha hayatını kaybettiğini açıkladı.

Ülkede salgında ölenlerin sayısının 2 bin 77'ye çıktığını belirten Cihanpur, vaka sayısının ise 2 bin 206 artarak 27 bin 17'ye ulaştığını aktardı.

Cihanpur ayrıca 9 bin 625 kişinin ise tedavilerinin tamamlanmasının ardından taburcu edildiğini söyledi.

Çinlilerden bulaştığını idda etti

Video konferans yoluyla gazetecilerin sorularını yanıtlayan İran Sağlık Bakan Yardımcısı Ali Rıza Reisi, salgının İran’a gelen Çinlilerden yayıldığını ileri sürdü.

İlk vakanın 19 Şubat'ta Kum kentinde tespit edildiğini hatırlatan Reisi şunları söyledi:  

Epidemiyoloji birimleri bu konuda incelemelere başladı. Yapılan epidemiyolojik araştırmalarda, Kum'da ortaya çıkan bu hastalığın eyalette bulunan Çinlilerle açık ve kesin bir şekilde ilişkili olduğu görüldü. O tarihlerde bazı Çinli işçiler İran'a gelip gidiyordu. Aynı şekilde bir grup Çinli öğrenci de Kum'da bulunuyordu.

 

aa1.jpg
Fotoğraf: AA

 

3 bin noktada biyolojik saldırı tatbikatı

İran Devrim Muhafızları Ordusu Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Koronayla Ulusal Mücadele Kurulu ile koordinasyon halinde ülke genelinde 3 gün sürecek biyolojik savunma tatbikatına başladı. 

Kara Kuvvetleri'ne bağlı birimler tarafından ülke genelinde 3 bin noktada düzenlenen tatbikata Besic adı verilen gönüllü milislerin de katılıyor.

Ülkenin biyolojik savunma kapasitesinin değerlendirileceği tatbikatta halka açık noktalarda dezenfeksiyon işlemlerinin gerçekleştirilmesi ve bu sayede halkın moralinin iyileştirilmesinin hedeflendiği bildirildi.

İran halkı ise ‘ABD’nin ülkelerine uyguladığı tek taraflı yaptırımlarının kaldırılması için imza kampanyası başlattı. Koronavirüsle mücadelede ihtiyaç duyulan tıbbi malzemelerin temin edilemediği için salgının ülkede yayıldığını ileri süren İranlılar, internet üzerinden başlatılan imza kampanyasına destek verdi.

 

aa.jpg
Fotoğraf: AA

 

Zarif dünyadan yardım istemişti

İran Sağlık Bakanlığı’nın ihtiyaç listesini "ACİL" başlığıyla 12 Mart'ta Twitter'dan paylaşan Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, tüm dünya ülkelerini İran'a yardıma çağırmıştı.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet ile Çin, Rusya ve Pakistan başta olmak üzere bazı ülkeler, koronavirüsle mücadeleyi sürdürebilmesi için İran'a tıbbi malzeme teminini zorlaştıran ABD'nin tek taraflı yaptırımlarının kaldırılması çağrısında bulunmuştu.

Bachelet, "Küresel salgın şartlarında bir ülkenin tıbbi çabalarını engellemek hepimiz için riskin boyutunu artırır" ifadesini kullanmıştı.

ABD'nin İran Özel Temsilcisi Brian Hook ise Tahran'a yönelik yaptırımların İran'a insani yardımları engellemediğini ve yaptırımların sürdürüleceğini açıklamıştı.

İran'a şu ana kadar Çin, Türkiye, Katar, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, bazı Avrupa ülkeleri ve Japonya'dan yardımlar gönderilmişti.

 

ap.jpg
Fotoğraf: AP

 

‘Daha sert önlemlere hazır olun’

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Kovid-19 vakalarında birinci dalgayı aştıklarını ancak Nevruz Bayramı için tatile çıkan vatandaşların dönmesiyle ikinci dalganın başlayabileceğini belirtti.

Salgınının yayılmasını önlemek için sert tedbirler aldıklarını aktaran Ruhani, "Parklar ve bahçeler kapatılabilir. 13 Ferverdin'deki geleneksel törenler (Nevruz'un 13. gününde ailelerin pikniğe çıkarak yaptıkları kutlamalar) önceki yıllardaki gibi olmayacaktır ancak salgının önüne geçmek için başka çaremiz yok. Halkımız bu tedbirlerin onların menfaati için alındığını bilmelidir" diye konuştu.

İran halkından yarından itibaren daha fazla kısıtlamalara karşı hazırlıklı olmalarını isteyen Ruhani, "Halkın elektrik, su ve gıda gibi ihtiyaçlarını temin etmek zorundayız. Bunun için şu anda gıda ve gerekli temizlik malzemelerini üreten tüm fabrikalar üretim faaliyetlerini en yüksek seviyede sürdürmelidir" dedi.

 

20200325_2_41542064_53371044.jpg
Fotoğraf: AA​​​​​​​

 

Yaptırımlar Ruhani’nin de gündeminde

Vatandaşların temel ihtiyaçlarının temin edileceğini vurgulayan Ruhani, "Halkın elektrik, su ve gıda gibi ihtiyaçlarını temin etmek zorundayız. Bunun için şu anda gıda ve gerekli temizlik malzemelerini üreten tüm fabrikalar üretim faaliyetlerini en yüksek seviyede sürdürmelidir." ifadelerini kullandı. 

ABD yaptırımlarının, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK)  gündeminde olduğunu ileri sürürek, “Güvenlik Konseyi'nin daimi olmayan üyelerinden biriyle görüştüm ve bize tasarıyı konseye sunmaya hazırlandıklarını söyledi. Bununla birlikte İran'ın ülke dışında bloke edilmiş nakdi varlıklarının da serbest bırakılmasını hedefliyoruz" diye konuştu.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU