Pakistanlı yetkililer: Suudi Veliaht Prens İslamabad’da Afgan Talibanı ile görüşebilir

İslamabad’da gerçekleşmesi beklenen temaslar, Afganistan’da 17 yıldır süren savaşa son vermek için yapılan arabuluculuk çabalarının bir parçası olarak görülüyor

Fotoğraf: The Independent, AP/K.M. Chaudary

Jibran Ahmad – The Independent & Reuters

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın Pazar günü başlayacak Pakistan ziyareti sırasında Afgan Talibanı’nın temsilcileriyle de görüşmesi bekleniyor.

Pakistanlı üst düzey iki yetkili, Veliaht Prens’in Afganistan’da 17 yıldır süren iç savaşa son vermek için yapılan arabuluculuk çabaları kapsamında başkent İslamabad’da Afgan Talibanı temsilcileriyle bir araya gelmesinin öngörüldüğünü söyledi. Başkentteki toplantı trafiği sırasında Taliban temsilcilerinin Pakistan Başbakanı İmran Han ve ABD heyetiyle de görüşebileceği belirtiliyor.

İslamabad’da Reuters’a konuşan Pakistanlı bir yetkili, “Şimdiye kadar çok gizli tutulsa da 18 Şubat’taki Pakistan ziyareti sırasında Prens Selman’ın Afgan Talibanı temsilcileriyle görüşeceğine dair güçlü belirtiler var” dedi.

Veliaht Prens’le görüşüp görüşmeme konusunda bir karar almadıklarını belirten Katar’daki üst düzey bir Taliban lideri ise “Prens Selman’la görüşmek aslında şimdiye kadar planda yoktu. Ancak bu konuyu İslamabad’dayken tartışabiliriz” ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Prens Selman’ın enerji sektörüyle ilgili 10 milyar doları aşan (yaklaşık 53 milyar TL) yatırım anlaşmaları imzaladıktan sonra Pazartesi günü Pakistan’dan ayrılması bekleniyor.

İslamabad yönetimi, ABD’nin birliklerini çekme isteğinin konuşulduğu bir ortamda dikkatlerin üzerine çevrildiği Afganistan barış görüşmelerinde önemli bir rol oynuyor.

Öte yandan diğer Körfez ülkeleri ile birlikte barış müzakerelerinin bir parçası olan Suudi Arabistan’ın da Afgan Talibanı üzerinde etkisinin olduğu belirtiliyor.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east

Independent Türkçe için çeviren: Ayşe Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU