Uluslararası Finans Enstitüsü, küresel büyüme tahmini iki haftada ikinci kez düşürdü ve sıfırın altına çekti

Yaklaşık 40 yıldır faaliyet gösteren Uluslararası Finans Enstitüsü, küresel büyüme tahmini sıfırın altında yüzde 1,5’e, Türkiye büyüme tahminini yüzde 0,6’ya revize etti

Fotoğraf: Reuters

1980’lerin başında yaşanan küresel borç krizi sonrası 1983’te 38 gelişmiş ülke bankası tarafından kurulan Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), küresel büyümeye dair tahminlerini iki haftada ikinci kez revize etti. 

Buna göre 2019 sonunda 2020 için açıkladığı yüzde 2,6’lık küresel büyüme tahmini sıfırın altında yüzde 1,5’e kadar çekildi. Bu yıl küçülme öngören kuruluşun 5 Mart’ta açıkladığı bir önceki tahmini yüzde 1,6’ydı. 

IIF’nin Türkiye için açıkladığı yıl sonu büyümesi ise yüzde 0,6. Geçen yılın sonunda bu oran yüzde 0,9’du. 

Enstitü’den yapılan açıklamada “Kovid-19 salgını, OPEC ile Rusya arasındaki petrol fiyatları savaşı, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde giderek büyüyen kredi stresi esas çerçeveyi değiştirmeye devam ediyor. Yüzde 1,5 küçülme olarak açıkladığımız yeni tahminimiz 2009’da yüzde 2,1’lik küçülmeye doğru gidiyor” denildi. 

ABD ve Euro Bölgesi büyümesini de revize eden IIF’nin verilerine göre daha önce yüzde 2,3 büyüyeceği öngörülen ABD yüzde 2,8 daralacak. Yüzde 1,1 yıllık büyüme göstermesi beklenen Euro Bölgesi’ndeki küçülme ise yüzde 4,7’ye ulaşacak. 

“Kırılganlığın yoğunlaştığı Euro Bölgesi’nde 2009’da olduğu gibi derin bir resesyon bekliyoruz” diyen IIF, Arjantin, Güney Afrika ve Meksika’nın de en fazla kaybedecek gelişmekte olan ülkeler olduğunu açıkladı. 

Buna göre Arjantin’in yüzde 2,4 açıklanan daralma tahmini yüzde 2,6; yüzde 0,2 büyümesi beklenen Güney Afrika’nın küçülmesi yüzde 2,5 ve Meksika’nın yüzde 0,1 tahmin edilen küçülmesi yüzde 2,8 olarak revize edildi. 

Salgının başladığı Çin için ise Ekim 2019'daki yüzde 5,8 seviyesinde tahmin edilen ekonomik büyüme yüzde 2,8'e düşürüldü. 

IIF’den yapılan açıklamada salgını kontrol altına almak için birçok ülkede işletmelerin kapanmasının ne kadar süreceğinin netlik kazanmadığı, karantinaların ardından tüketici ile yatırımcı faaliyetlerinin hızlı bir şekilde toparlanıp toparlanamayacağının belirsiz olduğu vurgulandı. 


Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU